„Ал Манара” публикува първата от серия статии за епидемията от СПИН в Либия
„Ал Манара” публикува първата от серия статии за епидемията от СПИН в Либия / netinfo

Интернет-изданието на либийски опозиционери в изгнание "Ал Манара" публикува първата от серия статии, в които се разследват причините за избухването на СПИН епидемията в Либия.

Авторът на поредицата, Салим ал Раги, пише, че "ако това ужасно престъпление се беше случило в друга държава, която уважава сама себе си и народа си, правителството щеше да подаде оставка или просто да падне от власт". За съжаление обаче, това се служи в първата джамахирия в историята - "където човекът няма стойност, както няма неприкосновеност за либиеца, нито за живота му, нито за имуществото му . . . независимо от всички познати кухи революционни приказки и лозунги . . ."

Либия стана свидетел на подозрителната потайност и странно информационно затъмнение, наложени от режима по отношение на тази наистина национална трагедия. "Държавният глава запази подозрително мълчание, докато не проговори за първи път пред Ал Джазира близо осем години след трагедията, за да изложи версията за някой си "Джон", който сформирал медицински екип, извършил това престъпление, само за да изчезне след това като призрак или да се разтопи като зрънце сол във вода", пише "Ал Манара".

Изданието припомня случая с месечното списание "Ля", което още през 1998 г. публикува разследване за причините, довели до избухването на епидемия от СПИН и настоя либийската държава да разкрие истината. Списанието просто беше забранено, пише интернет-изданието.

Според "Ал Манара" либийската държава ограничава средствата, които се използват за лечение на болните от СПИН деца. "Защо либийската държава - като се абстрахираме от политиката и от юридическия ход на делото, което продължава по-дълго, отколкото може да си представим - не гарантира нормален живот на засегнатите семейства, като се покрият разходите за лечение в чужбина на заразените деца като материална компенсация за страданията им", пита авторът Салим ал Раги.