Ал Кайда покани журналисти да изпращат въпроси до Зауахири
Ал Кайда покани журналисти да изпращат въпроси до Зауахири / netinfo

Ал Кайда покани журналисти да изпращат въпроси до втория човек в йерархията на организацията - Айман аз Зауахири, предаде Асошиейтед прес. Това е първият случай от атаките от 11 септември 2001 г. насам, в който терористичната мрежа предлага "интервю" с един от лидерите си .

Поканата е отправена на екстремистки уебсайт от Ас Сахаб, медийното крило на групировката. Броят на посланията, разпространени от Ас Сахаб тази година нарасна значително и техническото изпълнение на видеозаписите, които разпространява, е на все по-високо ниво.

Изявлението, качено на уебсайта за първи път в неделя, съдържа покана към "отделни лица, агенции и всички медии" да изпращат в ислямистките уеб форуми, традиционно използвани от Ас Сахаб, въпроси до Зауахири. Медийното крило моли форумите да му препращат въпросите, така както са зададени, без промени, независимо дали форумите одобряват или не зададения въпрос.

Въпроси могат да се задават до 16 януари, после Зауахири ще отговори "доколкото е по силите му и при първа възможност." Не е ясно дали неговите отговори ще бъдат под формата на писма или на аудио или видеозаписи.

Няма потвърждение от независим източник за автентичността на "поканата", качена в интернет с логото на Ас Сахаб и на Зауахири. Графичното изпълнение на "поканата", качена на няколко официално използвани от Ал Кайда уебсайта, също съответства на стила, използван от Ас Сахаб.