Ал Кайда може да нападне САЩ през следващите месеци
Ал Кайда може да нападне САЩ през следващите месеци / снимкa: БГНЕС

Ал Кайда може да се опита да извърши нападение в САЩ през следващите три до шест месеца, заявиха ръководители на американски разузнавателни служби пред Сенатската комисия по разузнаването.

Терористичната организация разполага свои бойци в Съединените щати, за да извършат нови нападения от вътрешността на страната, заяви директорът на ЦРУ Лион Панета, цитиран от Асошиейтед прес.

Изслушването в комисията, в което участваха също ръководителите на Националното разузнаване, ФБР, и военното разузнаване, беше посветено на годишната оценка на заплахите за сигурността на САЩ. Оценката не  посочи нови стряскащи тенденции в терористичната активност, но допълнително увеличи безпокойството, след опита за взривяване на самолет в Детройт по Коледа, че членовете на Ал Кайда стават все по-трудни за откриване и все по-бързо организират заговорите си, отбелязва агенцията.

Най-голямата заплаха не е евентуално нападение като на 11 септември 2001 г., а това, че Ал Кайда приспособява методите си така, че често е трудно да бъдат разкрити, добави Панета, пише БТА.

Директорът на националното разузнаване Денис Блеър заяви от своя страна, че Ал Кайда представлява "най-голямо безпокойство" и американските разузнавателни служби наблюдават нейните способности, намерения и вербуване на западни граждани, предаде Ройтерс. 

Докато Осама бин Ладен и дясната му ръка Айман ал Зауахири са живи и на свобода, Ал Кайда ще продължава да заплашва с удар Съединените щати, увери Блеър, цитиран от Франс прес.