Актриса от Невинността на мюсюлманите заведе дело срещу продуцента му
Актриса от Невинността на мюсюлманите заведе дело срещу продуцента му / снимка: Reuters

Актриса, участваща в антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите", който предизвика съпътствани от насилие протести в ислямски страни, заведе дело срещу неговия продуцент, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Синди Лий Гарсия твърди, че 55-годишният египетски християнин копт Накула Басели Накула, който живее в района на Лос Анджелис, я е подвел за съдържанието на аматьорския филм, заснет в Съединените щати. Гарсия - първият участник в "Невинността на мюсюлманите", чието име бе разкрито - обвинява Накула в нарушаване на личната неприкосновеност, измама, клевета и стремеж да й навреди.

Актрисата съди още YouTube, както и Google - компанията собственик на популярния сайт за видеосподеляне, където бяха качени откъси от филма. В своя иск, подаден в съд в Лос Анджелис, тя настоява "Невинността на мюсюлманите" да бъде свален от интернет.

Според Гарсия Накула я излъгал, че ще участва в приключенски филм за древен Египет, посочва БТА. В крайна сметка обаче се оказало, че се е снимала в съвсем различен филм и че "животът й е в опасност".

Над 30 души, сред които посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс, бяха убити при прояви на насилие при протести срещу "Невинността на мюсюлманите", възприет от мнозина последователи на исляма като обиден за пророка Мохамед и тяхната религия. Продуцентът Накула Басели Накула, който е бил осъден през 2010 година на 21 месеца затвор за банкова измама, бе разпитан от полицията в нощта на петък срещу събота и оттогава се укрива със своето семейство.