Ахмадинеджад: Мина времето, когато НАТО и САЩ можеха да диктуват условията си
Ахмадинеджад: Мина времето, когато НАТО и САЩ можеха да диктуват условията си / снимка: Reuters, архив

Минало е времето, когато НАТО и САЩ можеха да диктуват условията си на света, заяви иранският президент, цитиран от Ройтерс.

"НАТО и САЩ трябва да променят политиката си, защото времето, когато те налагаха условия си на света, отмина", каза Махмуд Ахмадинеджад в реч на конференция в столицата на Таджикистан, посветена на афганистанската икономика.

Според него непостоянството и нестабилността в отношенията между НАТО и Пакистан само ще нарастват. Призовавайки за незабавно изтегляне на чуждите сили от Афганистан, той заяви, че главната причина за трудностите в света е целта да бъде съживен колониализмът.

"Целият проблем е в НАТО и политиката на страните членки на НАТО, целяща съживяване на колониализма", заяви той, цитиран от БТА. По отношение на Афганистан Ахмадинеджад подчерта, че основната причина на трудностите на тази страна е присъствието на афганистанска земя на силите на НАТО, най-вече на американските сили, предаде Франс прес.

На конференцията в Душанбе присъстват лидери на съседни на Афганистан страни. На форума участва и американска делегация, ръководена от заместник-държавния секретар Робърт Блейк, предаде Франс прес. Докато говореше Ахмадинеджад, Блейк прикани американската делегация да напусне залата.

На форума президентът на Афганистан Хамид Карзай изрази надежда за по-тясно сътрудничество между страните в региона с цел постигане на мир и политическа и икономическа стабилност, предаде ИТАР-ТАСС. "Ние разработихме национална стратегия за развитие, която обхваща не само Афганистан, но и целия регион и в рамките на реализацията на тази стратегия се откриха пътища и врати и пред съседните на Афганистан страни. Това вече позволи значително увеличение на търговията и на транзита на товари", посочи Карзай.

Той допълни, че властите на Афганистан подкрепят регионални проекти в областта на енергетиката, инфраструктурата, транспорта.

"Ние напълно поддържаме такива регионални проекти като газопровода, свързващ Туркменистан, Афганистан, Пакистан и Индия."