9 чужденци са отвлечени в Йемен
9 чужденци са отвлечени в Йемен / снимка: БГНЕС

Девет чужденци, сред които 7 германски граждани, 1 британски инженер и 1 южнокорейска преподавателка, са били отвлечени от шиитски бунтовници в Йемен, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщение на германското министерство на отбраната.
       
Отвличането е станало в северната част на Йемен.
      
Още вчера източници от германските сили за сигурност, цитирани от агенция ДПА, съобщиха за изчезването на 7 германци и на още двама западняци в Йемен. Тогава източниците казаха, че деветимата са изчезнали в северозападната йеменска провинция Саада и изразиха опасения, че те може да са отвлечени. Източниците допълниха, че германците са технически експерт, работел за йеменска държавна болница в град Саада, в провинция Саада, съпругата му и петима членове на семейството му. Останалите двама чужденци били семейни приятели.

От германското министерство на отбраната потвърдиха, че сред седмината германци има семейна двойка и 3 деца, както и 2 медицински сестри.
     
Отвлечените възрастни чужденци работят за международна организация, чието име засега не се съобщава. Тя подпомагала от дълго време държавната болница в Саада, главен град на едноименната йеменска провинция.
      
Не се уточнява датата, на която са били отвлечени чужденците. Не се съобщава и какви са исканията на техните похитители, нито към коя групировка принадлежат те, съобщава БТА.

Новината за отвличането идва броени дни, след като в провинция Саада бяха отвлечени 24 лекари и медицински сестри. Те бяха похитени от местно племе, което поиска в замяна на свободата им освобождаването на двама негови членове, намиращи се в затвор в столицата на Йемен Сана, припомня Ройтерс. Лекарите и медицинските сестри бяха освободени след 24 часа в плен. Повечето бяха  йеменци, но имаше и граждани на Египет, на Индия и на Филипините. Всички те работеха за държавна болница в Саада.
       
От 2004 г. в провинция Саада има конфликт между шиитски бунтовници, водени от бившия депутат Абдел Малик ал Хути и правителствените сили, припомня Франс прес. Според йеменски източник именно тези бунтовници стоят зад сегашното похищение.
       
В Йемен отвличането на чужденци е често срещано явление, допълва Франс прес. Над 200 чужденци бяха похитени там през последните 15 години, било то ислямисти или от йеменски племена. Повечето от тях бяха пуснати на свобода живи и здрави. Само едно похищение приключи с убийството на заложници. Трима британци и един австралиец, похитени от ислямисти през декември 1998 г., бяха убити при операция на йеменските сили за сигурност срещу похитителите.