/ Istock
Турски строителен предприемач бе осъден днес на общо 865 години затвор заради срутена жилищна сграда в южния турски град Адана при унищожителните земетресения м.г., предава кореспондентът на БТА Нора Чолакова. При рухването на блока загинаха 96 души, предава Анадолската агенция.

14-етажната сграда в Адана се е срутила при първия разрушителен трус на 6 февруари 2023 г. с магнитуд 7,7 (в 4:17 ч). Само един от жителите на сградата е оцелял.

Строителният предприемач Хасан Алпаргюн бе осъден за „умишлено причиняване на смърт и нараняване на повече от едно лице“. Той е избягал в т. нар Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Анкара) в деня на земетресенията, а седмица по-късно се е предал на полицията. Твърди се, че Алпаргюн се е опитал да прехвърли 990 хил. долара, 890 хил. евро и 500 хил. турски лири от Турция в СКТР и се е опитал да купи апартамент в Никозия, посочва Анадолската агенция.

Рухналият жилищен блок в Адана е построен през 1975 г.

По време на съдебния процес експертите изтъкнаха, че е имало сериозни недостатъци в конструкцията на носещите колони, както и в качеството на използвания бетон.

Строителният предприемач не се смята за виновен. По думите му конструкцията на сградата е била одобрена от властите.

Жилищната сграда е строена в съответствие със законите. Не са използвани никакви некачествени материали при строителството. Строено е в съответствие с разпоредбите за земетресенията от 1975 г. Проектът е завършен безупречно. Сградата не беше повредена при земетресението в Джейхан през 1998 г. (със сила 6,3, при което са загинали 145 души - бел. авт.). Също така в сградата са извършени основни ремонти, посочи Алпаргюн пред съда, като добави, че е тежко болен.

След унищожителните трусове на 6 февруари м.г. бяха арестувани над 260 души във връзка със строителството на рухналите здания.  
Адана е сред окръзите, които бяха силно засегнати при унищожителните земетресения през февруари м. г. с магнитуд от 7,7 и 7,6, при които загинаха над 53 хиляди души.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Кореспондент на БТА в Анкара Нора Чолакова