Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса, на 12 април 1961 г. - точно преди 60 години.

Съветският съюз може да е в историята, руската слава в космоса отдавна е отминала, но легендата Гагарин все още е жива - символ на руския успех и важен източник на национална гордост, писа АФП.

42 години от първия полет на българин в Космоса

"Той е личност, която вдъхновява абсолютен консенсус, обединяващ нацията", казва биографът му Лев Данилкин.

Гагарин е роден и расте в семейство на дърводелец и доячка в колхоз, като дете преживява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва техникум със специалност леяр, занимава се активно със спорт. През 50-те години започва да се увлича от авиацията и отбива военната си служба във военновъздушните сили. През 1959 г. подава заявление за включване в групата на кандидатите за космонавти и в началото на 1960 г. е одобрен.

БАН на 50: Непоказвани снимки от кораба на първия български космонавт

На 12 април 1961 г. в 9 часа и седем минути московско време Гагарин се отправя в космоса от космодрума Байконур с космически кораб "Восток 1". След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в космоса.

За всички нас Юрий Гагарин е истински пример за подражание, каза пред ТАСС френският астронавт Тома Песке. "Често мислех за него в дългите часове преди нашия полет през 2016 г. със "Союз", каза той, спомняйки си първата си мисия до Международната космическа станция. "За мен бе голяма чест да премина по неговите стъпки на космодрума Байконур. Често съм се опитвал да си представя как се е чувствал Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.", сподели Песке.

Космонавтът Георги Иванов: Самодисциплина и оптимизъм ни трябва днес

"Най-сложното в професията на космонавта е всичко, което се случва до отварянето на шлюза след скачването на кораба с космическата станция. До този момент на истинска радост не можем да бъдем застраховани от инциденти от личен или технически характер, които могат да попречат на поставената цел", каза астронавтът на Европейската космическа агенция.

Полетът на Юрий Гагарин откри нова ера в развитието на човешката цивилизация и подвигът му не бива да се подценява, каза за ТАСС първият словашки космонавт Иван Бела.

"Шестдесетата годишнина от първия полет на човек в космоса е един от най-големите празници за цялото човечество", подчерта той. "Юрий Алексеевич пръв преодоля земното притегляне и проправи пътя на хората във вселената". Според Бела полетът на Гагарин е стимулирал развитието на много сфери в науката.
БТА