/ iStock/Getty Images
10 април 1979 г., 20:34 минути - към Космоса поема изстреляният в орбита космически кораб „Союз - 33”.

С него лети първият български космонавт Георги Иванов. Той прави 31 пълни обиколки около Земята.

Космонавтът Георги Иванов: Самодисциплина и оптимизъм ни трябва днес

На борда на кораба е в тандем с летеца-космонавт от СССР Николай Рукавишников. България става шестата космическа страна в света след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. 

За полета са създадени изцяло български системи и прибори - дело на българските учени. Разработени са и различни видове храни със запазване на вкусовите, ароматните и хранителните качества на продуктите в условията на космически полет. Част от българските разработки продължават да се използват в Космоса и до днес.

БАН на 50: Непоказвани снимки от кораба на първия български космонавт

По повод годишнината, както и във връзка с Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април и 60 години от първия успешен полет в Космоса, от 10 до 12 април Музеят на авиацията в Крумово, разположен в близост до летището в Пловдив, представя фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“.

В експозицията са включени и част от снимките, направени от Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“, дарени от него на Музея.

За любителите на историята е подготвена и специална презентация „Юрий Гагарин в България“, която разказва за посещението у нас на първия човек, летял в Космоса с космическия кораб „Восток 1“.

Използвани са архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.
БНР