5,2 по Рихтер край бреговете на Гърция през нощта
5,2 по Рихтер край бреговете на Гърция през нощта / www.emsc-csem.org

Земетресение с магнитуд 5,2 е настъпило край бреговете на Гърция, съобщи Геологическият топографски институт на САЩ - USGS.

Епицентърът на труса, регистриран в 4.05 часа местно време на 29 март, е бил разположен на 72 км югозападно от остров Закинтос на дълбочина от 15 км. Все още няма данни за разрушения или жертви.

В неделя в 3:10 след обяд земетресение с магнитуд 4.4 е станало и в района на Дурас, Албания. Това съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог пред агенция „Фокус".

Епицентърът е бил на 12-15 км от Дурас в акваторията на Адриатическо море. Трусът е силно усетен в този град. Интензивността в Дурас е от 5-та степен по 12-степенната скала.

Трусове от 4-та степен са усетени и от жителите на столицата Тирана, разположена на тридесетина километра от епицентъра. Земетресението е усетено и на 130 км от епицентъра в Подгорица, столицата на Черна гора.

Вечерта в неделя, в 19:50, земетресение с магнитуд 4.3 е било усетено и в Северна Сърбия. Епицентърът е на 60 км северно от Белград, в района на Зренянин.

Няколко минути след 8 часа сутринта в неделя е регистрирано земетресение с магнитуд 3.0 в граничния район между България, Гърция и Турция. В 20:06 вечерта на същия ден северно от Якоруда, в Рила планина, става земетресение с магнитуд 2.9. Последните две земетресения са в слабо населени места и с неголям магнитуд.

Сеизмолозите твърдят, че четирите труса нямат връзка помежду си.