27 души са загинали при нападението на талибаните в Кабул
27 души са загинали при нападението на талибаните в Кабул / снимка: Reuters

27 души са загинали в продължилата 20 часа атака на талибаните в строго охраняваната афганистанска столица Кабул. Сред убитите в сраженията, които приключиха тази сутрин, са полицаи, цивилни и нападателите, предаде АП, като се позова на местни служители.

11 афганистански цивилни са загинали, като повече от половината са деца, каза генерал Джон Алън от американския корпус на Морската пехота. Петима афганистански полицаи също са били убити. Общо 11 бунтовници са загинали в боевете, седем от които по време на операцията на натовски и афганистански сили за прочистване на недостроената бетонна сграда близо до американското посолство и комплекса на НАТО, в която талибаните се бяха барикадирали, уточнява БТА.

Четирима други бунтовници са действали като атентатори самоубийци в координираните нападения в няколко района на Кабул. Сраженията около 12-етажната сграда на кръговото кръстовище Абдул Хак приключиха тази сутрин, след като цяла нощ се чуваха кръжащи в небето хеликоптери и изстрели.

Координираните атаки на талибаните започнаха във вторник около 13.00 ч., като главните цели бяха щабът на ИСАФ и намиращото се съседство американско посолство. По същото време други трима атентатори камикадзе бяха убити от афганистанските сили за сигурност - двама в Западен Кабул, на няколко км от центъра и един на шосето към летището. Шест или седем снаряда са паднали на територията на американското посолство в Кабул в първите часове на атаката, заяви посланикът на САЩ в Кабул, цитиран от Ройтерс. Според посланик Райън Крокър снарядите били изстреляни от твърде голямо разстояние и това не може да се смята за сериозно нападение срещу посолството.

 

Вчерашната атака на талибаните е най-масираната от американското нахлуване в Афганистан преди 10 години, отбелязва Ройтерс.