/ iStock/Getty Images
Синдикатите изразиха опасения, че печалбите на пристанището са поставени над безопасността на служителите
24-часова стачка обявиха служителите на пристанището в Пирея, съобщава гръцкото издание Нюз ин. Повод за протеста е смъртта на техен колега при инцидент по-рано през тази седмица. Служителите в най-голямото пристанище на Гърция протестират срещу условията на труд.

След смъртта на 42-годишния работник синдикатите изразиха опасения, че печалбите на пристанището са поставени над безопасността на служителите.

Един загинал и шестима ранени след полицейско преследване и стрелба в Пирея

Развитието на пристанището беше обсъдено на състояла се вчера среща между министрите на външните работи на Гърция и Китай Никос Дендиас и Ван И. Китайската компания Коско (Cosco) контролира 51 на сто от пристанището, а по-рано този месец гръцкият парламент одобри прехвърлянето на други 16 на сто.

"Предвиждаме нови инвестиционни проекти в най-голямото пристанище в Средиземно море, едно от най-големите в света", е подчертал Дендиас при срещата си с китайския си колега. От своя страна Ван И е определил китайската инвестиция в Пирея като емблематичен проект, който е образец за взаимно изгодното сътрудничество и отправна точка за по-бърза връзка море-суша между Китай и Европа. По думите му пристанището ще стане център за третия по големина търговски път между Китай и Европа.
БТА