Сто двайсет и шест души са евакуираните от уикенда досега от обсадения металургичен комбинат "Азовстал" в украинския град Мариупол, съобщиха руски източници, цитирани от ДПА.

Над половината от тях са избрали да бъдат евакуирани на контролирана от Украйна територия, заяви руското министерство на отбраната и добави, че безопасността им е гарантирана.

Украйна: Ракетен удар разруши жилищни сгради в Одеса, има жертви

"Шейсет и деветте граждани, решили да избягат към района, контролиран от режима в Киев, са предадени на представители на ООН и Червения кръст и в момента пътуват към Запорожие с автоколона", посочи министерството.

Русия до голяма степен превзе Мариупол. Според оценки в града, при катастрофални условия, са останали около 100 000 души от 400 000-ното му предвоенно население.

Последните защитници на Мариупол се окопаха в комбината "Азовстал", заедно с цивилни, и отказват да се предадат въпреки многократните руски искания да го направят.

Полк „Азов“ показа видео на руски танк, обстрелващ цивилни домове в Мариупол

Не е ясно колко точно хора има в бункерите на комбината, които са строени да издържат на ядрена война, отбелязва ДПА. Украинската Национална гвардия говори за 200 цивилни, които все още са блокирани в комбината, включително 20 деца. Освен тях там имало и около 500 ранени бойци на украинската съпротива, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Предложение на руския президент Владимир Путин да им бъде предоставено лечение, ако тези, които са останали в комбината, сложат оръжие и се предадат, беше отхвърлено.

БТА