11 септември 2001 - теорията за конспирация
11 септември 2001 - теорията за конспирация / снимка: Reuters

АЕ911 - петте знака, изписани в петък с черен маркер върху известната картина на Йожен Делакроа „Свободата води народа” в музея в Ланс, филиал на Лувъра, са в САЩ инициалите на организация, която защитава теория за заговор за атентатите от 11 септември.

„Вярваме, че има достатъчно доказателства, за да се заключи, че небостъргачите на Световния търговски център са рухнали не в резултат от блъснали се в тях самолети и последвалите пожари, а на операция за контролирано разрушаване с експлозив” - това може да се прочете на интернет сайта на AE911 (Архитекти и инженери за истината за 9/11).

Главният аргумент на близо 1700-те членове на организацията според тях почива на научен факт: горенето на самолетното гориво не отделя достатъчно топлина, за да стопи стоманената структура на кулите. Те настояват за истински независимо разследване на Конгреса на САЩ, като твърдят, че детонации са били чути малко преди рухването на кулите, че са намерени следи от експлозиви в отломките и че вертикалното срутване на сгради е типично при предизвикано разрушаване.

В отговор на въпрос на АФП Ричард Гейдж, калифорнийски архитект, основал АE911 през март 2006 г., заяви, че е „ужасен и потресен от тези безумен вандалски акт”, противоречащ на етиката на организацията, посочва БГНЕС. „Искрено се надявам, че тази неуравновесена жена в никакъв случай не е свързана с някой от нашите многобройни доброволци във Франция”, каза той.

Като осъди всякакъв насилствен акт като този в Ланс, Гейдж подчерта, че това е вторият инцидент от този тип, замесващ организацията след изписаните графити върху американска магистрала.

Активистът на по-глобалното движение „За истината за 11 септември” Джонатан Голд изтъкна, че е срамно жена на повреди платно на Делакроа, и подчерта, че активистите на движението проповядват ненасилието.

Няма информация активистите на тезите за конспирация в атентатите от 11 септември досега да са извършвали някакъв сериозен акт в САЩ. Според специалиста по екстремистки организации Д.М. Бергер може да станем свидетели на едно ново явление, при което привържениците на заговора да станат по-агресивни в разпространението на посланието си.

Картината „Свободата води народа” на Йожен Дьолакроа се смята за шедьовър на френския Романтизъм. Платното представя Юлската революция от 1830 г. (27, 28 и 29 юли), която е олицетворена като жена, водеща народа с мускет в ръка и развявайки знамето на Френската революция. Картината е трябвало да бъде изложена в музея в северния град Ланс в продължение на година.