/ iStock/Getty Images
Влиятелното списание "Тайм" публикува своя ежегоден списък на 100-те най-влиятелни личности в света, предаде Ройтерс.

Британският принц Хари и съпругата му Меган са на корицата на броя и фигурират в списъка. Списъкът не е класация. В него има 54 жени. Сред хората в листата има политици, представители на шоубизнеса, на бизнеса, на финансови институции, знатни персони, юристи, дори талибански лидер. Личностите в списъка са подредени в няколко категории - пионери, титани, кумири, новатори, лидери и творци, посочва "Тайм".
 

В категорията "пионери" са певицата Били Айлиш, колежката й Меган Дъ Стелиън, а също и Бен Крамп, адвокатът на семейството на Джордж Флойд, афроамериканеца, който миналата година бе убит от бял полицай при опит за арест в Минеаполис.
 

В категорията "титани" начело е американската състезателка по спортна гимнастика Симон Байлс, която е 19-кратна световна шампионка и четирикратна олимпийска шапионка. В тази категория са и Тим Кук, шефът на Епъл, и южнокорейската актриса Юн Ю-джун, известна с филма "Минари".

В категорията "кумири" попадат именно Хари и Меган заради благотворителната им дейност. Тук са и японската тенисистка Наоми Осака, руският опозиционер Алексей Навални, американската певица Бритни Спиърс и кънтри иконата Доли Партън.

Бритни Спиърс
Gulliver/Getty Images


В категорията "новатори" са Илон Мъск, директорът на африканските Центрове за контрол и превенция на заболяванията Джон Нкенгасонг, създателят на криптовалутата етерум Виталик Бутерин и шефът на компанията Енвидиа Дженсън Хуанг.



В категорията на "лидерите" са шефката на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала, президентът на САЩ Джо Байдън, вицепрезидентката му Камала Харис, китайският лидер Си Цзинпин, шефът на политическото крило на талибаните Абдул Гани Барадар и др.



В категорията на "творците" са актрисата Кейт Уинслет, режисьорката Клои Чжао, получила оскар за "Земя на номади", рапърът Лил Нас Екс и др.



В списъка са както хора, които са направили нещо за едно по-добро бъдеще за човечеството, така и хора, отличили се с действията си през годината, които де факто са оказали влияние по един или друг начин върху света.

БТА