Томов: Ако не съм аз, ЦСКА ще се срути
Томов: Ако не съм аз, ЦСКА ще се срути / Ралица Караджова, Gong.bg
Президентът на ЦСКА Александър Томов обяви, че за 2007 година клубът ЦСКА е на плюс, въпреки проблемите. Шефът на „червените” даде пресконференция в хотел Хилтън, за да изясни последните събития около клуба. Мотото на брифинга бе „Истината за ЦСКА” и дойде в отговор на декларацията на Общественият комитет за спасение на ЦСКА от вчера, която призова феновете да изхвърлят Томов и Александър Гарибов от стадион „Българска армия”.

„За 2007 година всичко е изплатено на 100%, поне това което се изисква от УЕФА, каза Томов. Приходите за 2007 година са 8 294 000 лева, като общо от реклама са постъпили 4 милиона, а от продажби 1 170 000. За заплати са изплатени над 7,5 милиона лева. Дългове нямаме, всичко е изплатено. Ако не съм аз, ЦСКА ще се срути.”

Президентът на „червените” заяви, че последно е имало двама души с „принципен интерес” към закупуването на клуба, но офертите им са били свързани с „Кремиковци”.

„Проведе се една мащабна кампания. Изчаках тази кампания да премине и днес ще дадем абсолютно пълна финансова и ще осигурим максимална прозрачност за всички плащания. Предварително доверието е нулево, но смятам, че с тази информация ще можем да докажем какво се случва. Всякаква допълнителна информация, от която се нуждаете, ще ви даваме чрез нашия сайт. Няма да се дава само конфиденциална информация”, каза още Александър Томов.

Шефът на ЦСКА обясни, че в момента тече ремонт на ст. „Българска армия”, като все още не е взето решение кога ще бъде представен отборът. Той уточни, че още утре към тима в Холандия ще се присъединят две нови попълнения.

Томов заяви, че се надява да бъдат проверени и данъците на останалите клубове и в частност Левски, тъй като данъците, платени от „сините” били с четири пъти по-ниски от тези на „червените”. Томов апелира още, вицешампионът да заплати седалките, които са били счупени по време на вечното дерби.

„Ако в момента се махнем, и няма никой на среща, кой ще остане в ЦСКА? Не смятам, че някой в отбора е предизвикал или е искал да ни бъде отнет лиценза. Никой не е предполагал, че това може да се случи на шампиона на България, ако аз имам вина, то тя е точно в това. Може би имаше подценяване.”

Колко до собствеността на ЦСКА, Томов за пореден път заяви, че 100 процента от акциите на клуба са собственост на фирмата "Интернешънъл Спорт Мениджмънт", притежавана от Прамод Митал: „ Аз не се разпореждам в момента, имало е някаква уговорка за сделка за продажба, тя не се е осъществила. 100 процента от акциите се намират на едно място. Няма никаква промяна в акциите. Само собственикът може да продава. Двама души са изявили принципен интерес, но за съжаление нещата, които те са предложили са свързани със сделки по Кремиковци. Нито един от хората не се разпорежда самостоятелно с финансите. Собственикът си решава дали ще продава или не.”

„Моля да направите справка - колко Данък общ доход (ДОД) плащат и другите клубове. ЦСКА е поставен в крайно неравностойно положение, заради данъците и наемите, които плащаме. Скоро ще публикуваме заплатите на управляващите и футболистите. Аз нямам компенсации и в ЦСКА не съм дошъл за пари. Това, което можете да очаквате, е че ще публикуваме възнагражденията на официалния ни сайт”, каза още Томов.

„ЦСКА има нужда от абсолютно стабилен инвеститор. От футбола не може да се печели на този етап. Трябва да ви кажа, че хич не ни е леко, апелирам и към Митал, защото ние можем да съдействаме и предлагаме, но собственикът продава.”

„Не ме питайте повече по повод на лиценза, името на клуба при всички случаи трябва да бъде изчистено. Седем клуба поне знаем, че не отговарят на критериите на УЕФА, аз не искам да се противопоставям на нашите колеги”, каза още Томов.

Това е предоставеният от Александър Томов списък с финансовия отчет на ЦСКА. Сумите са дадени в хиляди.