Скандал с подарени коли избухна във федерацията ни по гребане
Скандал с подарени коли избухна във федерацията ни по гребане / netinfo

Състезателите по гребане Румяна Нейкова, Миглена Маркова и Иво Янакиев са на път да се разделят с леките си автомобили „Тойота Авенсис”, подарени им на 7 октомври 2005 година, от тогавашния шеф на Българската федерация па гребане Митко Колев за постигнати успехи.

Янакиев дори вече е върнал ключовете на своя автомобил, а следобед пред националния стадион „Васил Левски” това трябваше да направят Нейкова и Маркова. Причината е неизплатени вноски за три месеца към лизинговата компания „Старком” и невъзможност Българската федерация по гребане да продължи да плаща месечните вноски, които възлизат на общо 3000 лева за трите автомобила на месец и трябва да се плащат за период от още три години. Федерацията, обаче, не разчита на приходи от спонсори, а само на финансиране от Държавната агенция за младежта и спорта.

Това оповести настоящият президент на федерацията Светла Оцетова и се мотивира с факта, че федерацията разполага с бюджет от едва 76 000 лева за тази година и тези пари са предназначени само за спортна дейност. От тях не могат да се заделят суми за други неща.

Засега световните вицешампионки на двойка скул и носителки на Световната купа за 2005 година Нейкова и Маркова запазиха „Тойотите”, след като от лизинговата компания за пореден път направиха компромис с надеждата проблемът да бъде разрешен и да не се стига до конфузната ситуация.

На този етап обаче не се знае как проблемът ще бъде разрешен. За вторник, 24 октомври, е насрочено заседание на Управителния съвет на Българската федерация по гребане, и тогава окончателно ще стане ясно дали спортистите ще върнат наградите си или ще продължат да ги ползват.