Метълът Георги Христов: Митко Бербатов е като Джеймс Хетфийлд на футбола
Метълът Георги Христов: Митко Бербатов е като Джеймс Хетфийлд на футбола / netinfo

В България футболистите са се свъзрвали досега с всичко друго, но не и с рока и метъла. В родното ни първенство обаче играе и един футболист, който е голямото изключение от това правило. Юношата на Марица Пловдив освен, че стана голмайстор на предното ни първенство, се оказа фен на Про-Рок, както и чудесен събеседник. Талантливият брат на китариста на PIF, нападателят Георги Христов, отдели време, за да отговори на въпросите пророчески, в интервю, публикувано в официалния сайт на изданието pro-rock.net.

Здрасти Жоро. Ти си наистина голямо изключение за български футболист. Как стана рок фен. Брат ти ли ти оказа влияние? Кой от двамата запали другия по рока?

Както аз, така и брат ми сме фенове на тази музика от деца. Виновникът за това е нашият баща. Той цял живот се е занимавал с това и рокендролът е в кръвта ни. Така че и двамата се палим един друг с нови групи .

Цялото ти семейство е свързано с музиката, ти самият си бил близо до това да станеш пианист, защо не продължи по техния път?

В един момент, когато свирех на пиано, това просто ми се стори много скучно. В същото време и брат ми беше футболист, гледахме много мачове. И един ден, когато се прибирах от поредния урок по пиано, минах покрай един стадион, на който се провеждаше тренировка и си казах: пианото беше дотук. Малко по-късно брат ми започна да свири на китара и така си разменихме професиите.

А мнението ти за ПИФ? Ако брат ти не свиреше там, дали щеше да ги харесваш?

ПИФ са се доказали с годините и аз си спомням, когато излязоха първите парчета. Сега знам всички песни, а тогава Приказка, Невидимо дете и Колело си ги слушах още преди брат ми да стане член на групата. Наистина ги харесвах, но сега просто са ми от любимите.

Как издържаш, след като съотборниците ти вероятно са чалгари. По лагери, по хотели. Карал ли си се с някой съотборник, че той иска да върти Камелия в стаята, а ти - примерно Slayer?

Нямам проблеми с никого, а и не всички си пускат чалга по хотели и лагери. Те са наясно с това, че слушам рок и досега не се е случвало да има някакви проблеми. Наистина се изнервям, като се пусне онази телевизия със синьото лого, но се постига компромисен вариант с някоя от по-комерсиалните западни програми.

Заради професията си не можеш да се радваш на живота на типичния рок фен. Да пиеш бира до късно в някой бар, да ходиш редовно по концерти, да купонясваш по летните фестивали.

Да. Има много вярно в това, но когато съм в почивка, и си позволявам от всичко. Даже ако бяхме започнали два дни по-късно с тренировките, щях да отида на Nova Rock в Австрия. Това е един от най-големите фестивали в света. А и всички концерти в България ще са много добри. Съжалявам много, че няма да мога да гледам Dream Theater и Motley Crue, голям фен съм им.

Сред настоящите и бившите ти съотборници имало ли е такива, с които да можеш да си говориш за музика?

Имах един съотборник в Ботев - Васко Гърков, когото много уважавам, който е голям фен и много си говорихме за всякакви групи. Той наистина ги разбира доста. За съжаление се сещам само за него. Иначе има доста бивши и настоящи колеги, които се кефят на някои рок парчета, но не са запалени рокаджии.

Следиш ли какво се случва на метъл сцената? Какво е последното нещо, което те е впечатлявало близките години?

Да, постоянно. Не изпускам нищо, а и с брат ми си говорим много за всичко, което се случва на метъл сцената. А последното нещо, което ме впечатли, е може би концертът на Foo Fighters в Лондон. Всъщност това са два концерта за два дни. И на двата концерта свирят пред пълен Уембли’и забиват страшно. Все пак не са много групите, които могат да напълнят този стадион, нали? И то два пъти.

Останалите футболисти се кръстят, излизат последни, стъпват само с десния крак на терена, а ти надъхваш ли се преди да излезеш на терена с Machine Head примерно? Или в съблекалните можеш единствено да слушаш треньора?

Аз също вярвам в Господ, но не съм суеверен. Според мен двете неща не могат да вървят заедно. Иначе преди мач винаги слушам нещо, зависи на каква вълна съм: прогресив, траш, хеви или нещо по-леко.

Когато съотборниците ти тръгнат „на лов” в Син сити, ти какво правиш. Седиш си у вас? Имаш ли компания за рок събития? И откъде се познавате?

Ами почти винаги съм с тях, където и да отидат. Те са мои съотборници и приятели и аз се съобразявам с мнението на мнозинството, независимо къде ще отидем. Да, не харесвам чалгата, меко казано, но с тях винаги ми е хубаво. А иначе компания за рок събития винаги мога да си намеря. Имам много приятели, а и покрай брат ми познавам много хора от тези среди.

Скоро чух, че си изпуснал концерта на Metallica заради ангажименти с отбора. Не ти ли се е искало да жертваш някой мач заради концерт?

Да, така е. Бяхме на лагер в Австрия, но чух началото на концерта по телефона чрез баща ми. Умрях от яд, но така или иначе аз ги гледах в Пловдив през 1999 година. Колкото и голям фен да съм, не бих жертвал и тренировка, а какво остава за някой мач. Все пак съм професионалист и футболът е моята професия и най-голяма любов.

Като стана въпрос за музикалното ти семейство, как те приемат те, след като се занимават с изкуство, а ти гониш топката по разбитите български стадиони?

Всички са плътно зад мен и ме подкрепят в това, с което се занимавам. Според мен футболът също е изкуство.

Да поговорим малко за Ботев. С какви чувства си тръгна от Пловдив? Не ти ли беше малко тежко за начина, по който се раздели? Тук хората наистина те обичаха много...

Аз и преди съм казвал, че Пловдив е моят любим град, а и всички там знаят какви бяха отношенията ми с феновете. Когато си тръгнах, не направих нищо нередно, просто исках да се развивам, а в сегашното положение на Ботев това не може да стане.

Какво заслужава Христолов за некадърното си управление? Ако Ботев беше нормален клуб, щеше ли да останеш в Пловдив, докато те харесат от чужбина?

Честно казано, не ми се говори за него. Просто няма смисъл. Каквото и да кажа, ще е малко. Аз не си спомням Ботев като нормален клуб, може би защото съм бил много малък, когато е мачкал наред. Затова не знам как бих мислил дали да остана при такова положение. В момента дори привържениците взимат повече пари от футболистите. Това не е ли най-големият куриоз?! На Ботев са му останали само емблемата и феновете.

Няма начин да не си научил за концерта „Свободен Ботев”. Имаше ли желание и начин да дойдеш? Какво мислиш за борбата на феновете срещу Христолов?

Знам за концерта, но по-същото време играхме с ЦСКА. Феновете са прави, защото искат тези мъки да свършат. Ако той се махне, стадионът ще е пълен почти всеки мач, а отборът ще се възроди. Тази борба е от много преди аз да си тръгна.

Помня как целуваше емблемата и хвърли фланелката си в последния си домакински мач за Ботев. Колко истинско беше това тогава? Възпитава ли метълът човешки качества като искреност, честност, сила и т.н.?

Това беше в знак на благодарност за тяхната подкрепа и естествено, че беше истинско. Аз обикнах Ботев, но знаех, че си тръгвам и отивам в отбора, за който съм мечтал да играя от дете, и станах шампион още първата година. Като цяло, рок музиката възпитава на много положителни качества и това го знаят всички читатели на това списание, но на друг просто не можеш да го обясниш, а и не си правя труда.

Смяташ ли, че Megadeth ще запишат отново някой албум като Countdown, да кажем? Кой е любимият ти Megadeth изобщо?

С нетърпение очаквам новия албум, който ще излезе в края на годината, и съм сигурен, че ще е убийствен като последните два. Това е една от най-най-любимите ми групи, да не кажа най-любимата ми. Номер 1 албум за мен е Rust In Peace.

Случвало ли ти се е да тръгнете някъде на път и за рейса всичките ти съотборници вземат по някой спортен вестник, а ти да разгърнеш Про-Рок на задната седалка? Пречи ли ти по някакъв начин на интеграцията ти това, че слушаш различна музика?

Случи ми се веднъж в Ботев, защото просто си чета Про-Рок вкъщи. Факт е, че на някои хора им е странно, че слушам различна музика, но аз се гордея, че съм си чист метъл, ха-ха-ха. На мен пък ми е странно, че приемат гадната чалга за нещо нормално. Изобщо работата е доста сбъркана на музикалната сцена в България. Но пък всеки има право да си слуша каквото и да е.

Имаш осем татуировки, някоя от тях има ли общо с рока? Би ли си изографисал по тялото нещо музикално, примерно сол ключ?

Всъщност са повече, но аз успокоих майка ми, като и казах, че ще станат само 3, ха-ха-ха. Имам по целите ми две ръце и една, която по принцип си имам на кръста. Това е единственото, което тя не обича много, иначе е доста либерална към нас. Точно тази на кръста е Keep The Faith, всички знаят песента на Bon Jovi, нали? Тя е и моята любима и първа на тялото ми. Точно на 18-тия ми рожден ден. Сол ключ само ако бях музикант.

Чували сме, че си фен на Dream Theater. Ще успееш ли да дойдеш в Каварна на 3 юли? Мислиш ли, че зациклиха сериозно с последните си неща?

Не просто фен, а болен по тях. За съжаление, го пропускам, но ги гледах през 2002 г. или 2003 г. мисля. На мен ми харесват всички албуми, макар че последният беше ебати и математика.

Харесваш ли прогресив? Все пак цялото семейство е свързано с класическата музика?

Да, много. Дядо ми постоянно ме изпитваше на неравноделни тактове, просто така за обща култура и оттам почнах да я разбирам. Прогресив музиката е доста по-различна като усещане. Поне така мисля аз. Обичам много Dream Theater, Genesis, Rush, Marillion и др.

Слушаш ли рок и в колата или предпочиташ по-неангажираща музичка?

В колата ми не се сещам кога за последно слушах нещо различно от рок.

Защо съдът в Лозана отсъди, че няма юрисдикция да гледа делото ти?

Мисля, че няма да мога да дам точен отговор, но знам, че съм прав със сигурност. Пък и там не може да става дума за каквито и да е било спекулации.

Участвал ли си някога в уговорен мач? Какво е по-лошо според теб – музиканти да свирят на плейбек или футболисти да участват в уговорен мач?

Не съм и се надявам да не става. Със сигурност да участваш в уреден мач е по-лошо, докато да свириш на плейбек може и да го изисква ситуацията.

Може ли българският футбол да бъде сравняван с българския рок? Къде сме по-близо до Европа според теб? Все пак имаме доста известни футболисти извън граница, а рок банди така и не могат да прескочат местната популярност.

Естествено, че с футбола сме доста по-напред. Имаме доста футболисти, които играят на световно ниво, докато нашите банди не могат да постигнат същата слава в техния бранш. Например Митко Бербатов е като Джеймс Хетфийлд, ха-ха. Така си е. Митко "свири" всяка седмица на един Rock Am Ring примерно.

А как си обясняваш тази противоположност, че в България рок музикантите винаги "наливат" пари, без да си ги връщат, за да издадат албум, а почти всички родни футболисти печелят страхотни суми за родните стандарти, независимо дали са некадърни или не?

Музикантите нямат друг избор, просто гадната чалга толкова е заляла пазара, че направо не знам, а пък и всичко се сваля от Интернет без пари. Колкото до футболистите, едва ли има некадърен футболист, който да взима страхотни суми.

Не си ли си се притеснявал, че можеш да отидеш някъде на рок концерт и да те нападнат фенове на ЦСКА или пък на Локо Пд?

Всъщност не. Щом сме там, значи в този момент ние сме фенове на нещо общо, така че няма проблем. Аз може да не обичам ЦСКА и Локо Пд, а техните фенове - мен, но пък харесваме Лимп Бизкит примерно.

Благодарим ти за отделеното време. Успех в евромачовете и скорошна нова повиквателна за националния отбор! :)

И аз съм благодарен, че станах част от най-якото списание.