Изпълкомът на БФС отложи решението за Литекс
Изпълкомът на БФС отложи решението за Литекс / снимка: Gong.bg

Изпълнителният комитет към Българския футболен съюз (БФС) ще създаде специална комисия, която ще се занимае с казуса Литекс, и изваждането на ловчанлии от А група. Днес се проведе заседание на Изпълкома, на което се стигна до това решение. 

На 16 декември Дисциплинарната комисия към БФС извади Литекс от участие в българската "А" професионална футболна група заради напускането на терена в мача от 20-ия кръг с Левски в София. Отборът на Литекс напусна терена на стадион "Георги Аспарухов" след края на първото полувреме при резултат 1:0 за Литекс и два червени картона за играчи на Литекс в знак на протест срещу съдийството. По-късно Апелативната комисия на БФС потвърди решението на Дисциплинарната комисия за изваждане на Литекс от "А"-футболна група.

Извадиха Литекс от А група

Борислав Михайлов обяви, че председател на тази комисия ще бъде Михаил Касабов. Той допълни, че комисията ще даде своето становище, но окончателното решение ще бъде взето от Изпълкома. "Мишо Касабов ще е председател, защото той е юрист. Комисията ще даде становище, решението ще е на Изпълкома", посочи той.

Благодетелят на ЦСКА Гриша Ганчев напусна Изпълкома два часа след началото на заседанието, което се проведе в сградата на ул. "Иван Асен II".

"Можехме да вземем решение, което да е брутално за българския футбол. Такова решение се взима много тежко", коментира на излизане от сградата на БФС един от членовете на Изпълкома Петър Величков. "Търсим начин да оставим Литекс в А група", сподели друг от членовете на Изпълкома Йордан Лечков.

Михайлов: Когато корабът се разклати, мишоците излизат напред

Трима от 15-те члена на Изпълкома на Българския футболен съюз пропуснаха днешното заседание. Това са босът на шампиона Лудогорец Кирил Домусчиев, шефът на Славия Венци Стефанов и бившият благодетел на Локомотив София Николай Гигов. Стефанов обаче бе дал пълномощно на Емил Костадинов, а Гигов - на Наско Сираков, съобщава Gong.bg.

Дисциплинарната и Апелативната комисия вече се произнесоха негативно относно съдбата на Литекс в А група. Единствен Изпълкомът сега има правото да върне тима от Ловеч в най-високото ниво на родния футбол.