Финансовият благодетел на ЦСКА Гриша Ганчев призна, че битката за влизането на отбора в А група му е коствала много сили, но сега е доволен от успешния й край. Бизнесменът заяви, че клубът вече е чист и няма да трепери за бъдещето си, както се случваше през последните години.

В интервю, което даде специално за предаването „Събуди се" по Нова телевизия, Ганчев определи като неприемливо стартиране на чисто в А окръжна група.

„Аз моята цел съм си я постигнал. Има един чист клуб в А група, който няма да трепери всяка година дали ще вземе лиценз, кой ще ги осъди. Кой от някъде дошъл с по-скъпа боя, от тази черната, играл пет-шест минути за 300, 500, 700 хиляди евро. Те парите не са ги имали за нищо в този клуб", каза Ганчев.

ЦСКА получи лиценз за елита, Лигата ще е от 14 отбора

„Също така в този клуб има активи, понеже тези млади футболисти след 1 година ще струват много повече пари. Какво аз повече мога да направя? Моята философия е, че отборът не може да започне от А окръжна група, при това пак с ново дружество. Къде му е историята на това дружество? Или пък да се лута във В група? Говори синдикът, че ще вземе лиценз за Б група. С какво ще вземе лиценз - със старото дружество, фалиралото? Тя взима заплата там, изпълнителният директор е на общински начала, има един г-н Иван Ченчев, дето още го водят по тетрадките, и една бременна женичка, дето е в майчинство, и още някакъв човечец. Това са. А миналата година играчите, които играха и спечелиха мачовете във В група и Купата на България, те не са дошли в нейното дружество. Ние направихме паралелно такова, за да може да им плащаме заплатите, осигуровките и така нататък. Разбира се, че те не са имали договор с ПФК ЦСКА АД. Не мислете, че те са играли за едната чест, защото например сме големи хубавци - всеки работи за пари, всеки бачка за пари. Докога трябваше да продължава това? Двегодишна забрана от ФИФА, още колко дела чакат, не искам и да си помисля, да ги търся, да ги гледам... На кого е необходимо това?", коментира Ганчев.

„Престоят до този момент в ЦСКА ми донесе толкова много победи, те са за Книгата на Гинес. Борбата за А група беше най-важното. Мисля, че го постигнахме, сега трябва да доразвием проекта с правилни инвестиции, добри играчи, сериозни хора и т.н. Селекцията в ЦСКА не е завършила. Трябва да се вземат още трима или четирима класни футболисти", допълни той.

Фенове на ЦСКА писаха до Борисов, той обеща отборът да е там, където му е мястото

„В момента мислим за това кои ще са точните хора, за точните позиции в ЦСКА. Стойчо Стоилов може да не бъде в клуба, но ще работи за каузата „ЦСКА". Според мен той е най-добрият мениджър в България. Работили сме дълго, цели 20 години. Христо Янев е много кадърно момче. Бил е мой футболист в Ловеч. Много интелигентен е и мисля, че ще се развие доста. ЦСКА е съвсем друго нещо. Феновете искат да бием. Когато отборът побеждава, всичко е наред. Трудоспособни са на другия ден, това са 60% от хората в държавата. Друг е въпросът, че ръководството трябва да направи така, че треньорът да има добри играчи, за да може да развие своя потенциал", каза още той.

За препятствията и отношенията си с Васил Божков

"Първо искам да кажа, че аз не водя лични битки с никой. Г-н Васил Божков не съм го чувал да каже една дума по темата ЦСКА. Някакъв директор се изявява там. Васо Пожарната, Дучето, Юли Москов и разни такива глашатаи. Те казват - Божков ще направи това, Божков ще направи друго. Ние с него няма за какво да се караме. Да се караме за едни разходи, които трябва да се дават всеки месец ли? ЦСКА е отворен проект. Да заповяда г-н Божков, толкова много работа има в ЦСКА, че си нямате представа. Трябва да се прави стадионът, трябва да се прави базата. Трябват пари за добри играчи. Трябва да се прави общежитие за ДЮШ. Това предстои да се върши в ЦСКА. Ако кажат: „ти пречиш, искаме да направим това нещо", на секундата си взимам шапката, стига да видя, че нещо се прави".

За феновете

"Аз не знам кой стар ЦСКА искат феновете. През 1999 година ЦСКА на Илия Павлов бе погребан и се появи ЦСКА на Васил Божков. За него ли милеят, за онзи ЦСКА от 1985 година ли милеят, който го погреба държавата и направи Средец. За онзи ли ЦСКА от 1992 година, който пък погреба Средец. Не знам за кой милеят. ЦСКА е стадионът, играчите, ДЮШ, треньорите и феновете. ЦСКА е сърцето, той не е търговско дружество. Не знам дали някой от предишните собственици е правил толкова срещи с феновете, колкото аз съм правил. Аз ги събрах и на „Армията". Казах им какви са пътищата. Други пътища няма. Или А Окръжна или А група. Ако някой от честолюбивите имат други идеи, нека ги кажат. Аз съм отворен и няма никакви проблеми. Ако аз преча на техния вариант, то аз съм готов да си тръгна на секундата. Въпросът е да няма никой засегнат. За мен ЦСКА брутално изхвърлен не по спортни причини в ниските дивизии и да се лута там и да става за посмешище, това не е вариант за мен. Постоянно правя срещи с феновете. Събрахме ги с Инджов, Емил Димитров и им обяснихме. Жал ми е за момчетата от „Офанзива", но няма друг път. Те искаха по някакъв начин ЦСКА, който е със забрани във ФИФА, стотици дела, да си продължаваме по този начин, в агония, но това не е приемлив вариант. ЦСКА е социален феномен. Не можеш да караш 60% от хората в държавата, да е унижена, защото трябва да играе в А окръжна. Къде остава честолюбието на другите фенове. Всеки ден да им се подиграват, че ще играят в някакви анки и паланки. Феновете го направиха напук на всичко. Това си е любов. Отборът е любов. Когато отборът ти губи, е голямо мъчение, но пък когато печели е емоция и задоволство. Вие сте следили мачовете през миналата година. Видяхте, че в последните мачове имаше по 200-300 човека на стадиона. Те се наситиха на победи от по 10:0, 20:0 и т.н. Така не се прави".

За базите на ЦСКА

"Моята философия е друга. Доказал съм го в Ловеч. Изградени бази, изграден стадион. С всичко, с което трябва да разполага един професионален футболен отбор. В момента може да снимате Панчарево. Там е паднала бомба. На „Армията" виждате каква е ситуацията. Това е далеч от моите представи за стадион. ЦСКА ще си играе на стадион „Българска армия". Няма уверението на никого, но аз ви го заявявам, защото ЦСКА си има стадион. За нормативните неща, ще кажат от Министерството на финансите. Ние сме взели решение за тях и правим подобрения, но стратегията е съвсем друга. Държавата не може да го направи така както трябва да изглежда и ние трябва да намерим средства, за да го направим и сме започнали да го правим. Нас не ни интересува дали имаме концесия или нямаме. Ще дойде и този момент да си урегулираме отношенията".

Старото дружество титлите и историята

"Не съм броил титлите на старото дружество от 1999 година. За ЦСКА, клубът с четирите свещени букви купите и титлите, всичките са при бате Сашо в музея на „Българска армия". Няма начин да излязат оттам.

Ние също сме дали оздравителен план. Госпожата Милева (синдикът Дора Милева - б.р.) все още няма време да се запознае с него и да го прочете, но ще дойде и това време. Ще се опитаме по всякакъв начин да си придобием активите, за да има мир и спокойствие.

Аз не знам в търговското дружество, това което фалира, което е регистрирано 1999, да има в него актив титли. Титлите са били във времето на ЦСКА. Каква е юридическата форма на ЦСКА и кой умник го измисли спортните клубове да станат търговски дружества, не е от моята компетенция да коментирам.

Вие знаете, че в цял свят спортните клубове са по закона за лица и семействата. Те не са търговски дружества. Регулаторите ФИФА и УЕФА пък са с други изисквания. Това е много сложен процес и труден за обясняване.

Хората обаче могат да различат едно търговско дружество, което произвежда хляб и друго футболно дружество, което произвежда футболни звезди. Това са две различни понятия.

Търговската марка ще си я придобием. Тя си е наша. Къде да отиде тя? Ако я блокирана, ще си я откупим. Знам, че три търговски марки са блокирани. Друг е въпросът, който е позволил това да стане. Рано или късно ще ги откупим.

Радвам се, че Стоичков също се нави да помогне. Казах му - давай да спасяваме нещата. И той каза - окей, почваме ги. Инджов също е много ентусиазиран. Всичко то нас зависи да направим така, че феновете да се гордеят с отбора си".

Източник: Нова телевизия