България отстъпи крачка назад
България отстъпи крачка назад / netinfo
Българският национален отбор по футбол загуби с 0:2 като гост на Холандия в мач от квалификациите на Евро 2008. По този начин съставът на Димитър Пенев отстъпи от втората позиция в група G, а на нея се изкачиха „лалетата”. Холандия вече има 17 точки, а България остава с 15. В сряда приемаме Люксембург в София, докато Марко Ван Бастен и момчетата му гостуват на Албания.

Пътят на България до Евро 2008 вече минава през задължителни победи при домакинството на Румъния и двете гостувания на Албания и Словения. Това бе първа загуба за „трикольорите” в евроквалификациите, но вече втора откакто Димитър Пенев е начело на тима, след поражението от Уелс в контрола преди две седмици. Освен всичко друго, трябва да разчитаме и на успех на Холандия над Румъния.

Двубоят на „Амстердам Арина” тази вечер започна добре за българския отбор, който стоеше равностойно на терена срещу именития си съперник. След първите разучаващи минути Мартин Петров отправи първи точен удар във вратата на Холандия, но не достатъчно силно, за да затрудни Ван дер Саар. Постепенно домакините започнаха да осъществяват все по-масиран натиск, но българският тим бе този, стигнал до първо чисто голово положение. В 18-та минута Димитър Бербатов, след перфектно центриране от корнер на Мартин Петров, би в аут от границата на малкото наказателно поле. Пет минути по-късно Уесли Снайдер направи 1:0, след като изпълни прецизно пряк свободен удар и препарира Димитър Иванков, който не се намеси по най-добрия начин. До края на първото полувреме окрилените холандци пробваха шанса си и чрез Ван Перси и Мелхиот, но не стигнаха до реални възможности да удвоят.

След почивката отново пред българите се откри много добър шанс, след като Пеев финтира Мелхиот по крилото, центрира добре, намери Бербатов, но неговият опит за мек удар към вратата мина на сантиметри от нея.

Въпреки липсата на много удари към Иванков, и втория по-силен и точен успя. В 57-та минута Рууд Ван Нистелрой получи топка от Бабел на границата на наказателното поле и пред погледа на Тунчев и Томашич я прати в долния десен ъгъл на вратата на българския страж, който отново не реагира по най-добрия начин.

Селекционерът Димитър Пенев опита да промени ситуацията на терена, като първо пусна в игра неопитния Ивелин Попов, а малко по-късно и Велизар Димитров и Чавдар Янков.

До края на срещата положенията пред Ван дер Саар бяха в пъти повече от тези пред Иванков, но българският тим нямаше никакъв късмет и не успя да върне поне едно попадение. В 70-та минута Бербатов пусна хитро към Мартин Петров, който финтира защитата на домакините, стигна до аут линията, чукна леко към вратата, но там Хейтинга спря кълбото преди да влезе в мрежата.

Влезлият като резерва ветеран Кларънс Зеедорф пък пропусна най-изгодната ситуация за Холандия, като нацели дясната греда на пазената от Митко Иванков врата.

Последната реална възможност да си тръгнем от Амстердам поне с един гол дойде след центриране на Кишишев, след което Бербатов овладя майсторски, с едно докосване се обърна и стреля, на Ван дер Саар изчисти с върха на пръстите си.

В сряда България приема Люксембург на Националния стадион "Васил Левски" от 20:30 часа.