300 малчугани плуват под надзора на Стойчев и Туманов
300 малчугани плуват под надзора на Стойчев и Туманов / netinfo

300 малчугани от 1 до 3 клас на трите столични училища 20 ОУ, 41 ОУ и 104 ОУ ще имат възможност два пъти седмично, в продължение на 6 месеца да плуват под надзора и под ръководството на най-добрият ни плувец Петър Стойчев и неговия треньор Красимир Туманов в басейна на комплекс „Спартак”.

Днес официално стартира проектът на Спортен клуб Левски „Всяко дете - обучен плувец”. Тя е по схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора” от оперативната програма за Развитие на човешките ресурси, финансирана от Европейския Социален Фонд.

Всеки ден Туманов ще следи работата на квалифицираните си колеги от Плувен клуб Левски. 8-кратният носител на Световната купа по плувен маратон и 6-ти на Олимпиадата в Пекин Петър Стойчев има за цел да обучи деца и в неравностойно положение, да им предаде умения и знания във водата.

Официалното представяне бе по обед до един от басейните на Спартак, като присъстваха председателят на Спортен клуб Левски Стоян Хранов, зам.министърът на образованието Кирил Атанасов, зам.кметът на София Йорданка Фандъкова, главният секретар на ДАМС Антон Попов, кметът на Община Триадица Евтим Евтимов и доста деца от 2 клас.

Кметът Евтимов обеща този проект да се разшири и от догодина да се увеличат възрастовите групи, децата да бъдат от 1 до 4 класи, като де се включат и детските градини.

При последните ремонтни дейности на басейн Спартак са изразходвани 240 хиляди лева за подобрение на базата, като тези пари са от ръководството на комплекса, не от субсидии.

Думи към второкласниците край басейна имаше от 88-годишната Сузи Аронова – шампионка по плуване за ветерани и Рени Стойкова – треньор на деца лишени от родителски грижи.

График на програмата „Всяко дете - обучен плувец” има в трите столични училища 20 ОУ, 41 ОУ и 104 ОУ, както и на самия басейн. Заниманията са от понеделник до събота от 10 до 18 часа в различни групи.

„Искаме да помагаме на всички деца, който имат желание да се научат да плуват. Целта ни е да откъснем децата от паразитните занимания и да се занимават със спорт. Колкото повече деца се научат да плуват, толкова по-лесно ще ни бъде да изберем бъдещи наши професионални плувци. Това, което сме научили през годините с моя треньор Краси Туманов, имаме желание да предадем изцяло на децата. Плуването е специфичен спорт, в който се изисква ранно започване на заниманията. Плувните умения се градят още в първите години на детето в училище – 1 и 2 клас. Някои деца като мен са започнали още в предучилищна възраст. Това е една инициатива на Спортен клуб Левски, Плувен клуб Левски, басейна Спартак. Опитът на треньорите е на нужното ниво и подходът им към децата е доста добър. Това ще ни помогне да имаме по-голям избор от масата деца да изберем тези, които желаят да продължат да се занимават професионална в бъдеще с нашия спорт. Не е необходимо да плувам с тях, а да се научат да плуват, да усвоят четирите стила. Нещата стават постепенно. Аз съм най-слабият треньор на комплекс Спартак, защото имам най-малко опит. Надявам се с помощта на другите бързо да се интегрирам и да успея да помогна. Включени са и деца, които са в неравностойно положение. Това бе и основната насоченост” коментира след представянето на програмата „Всяко дете – обучен плувец” едно от лицата и участник в проекта Петър Стойчев.