Ново проучване, публикувано в списание Molecular Biology and Evolution, разкрива, че дините отпреди 6000 години са могли да убият човека. Тези дини са имали доста горчив вкус и нашите предци са се отървавали от червената месеста част, за да консумират само семената на плода, разкрива „Geo News.
Експертите изследвали древните семена, както и геномният анализ, показват, че дините преди много години са били люти и горчиви.
Оскар Перес Ескобар разказва пред „Таймс“, че динята не просто е била "неприятна за ядене", но човек действително е можел да загуби живота си заради нея. Анализът на семената показал, че конкретният вид диня е от Западна Африка.
Как са изглеждали плодовете и зеленчуците в миналото? (ВИДЕО)
Учените смятат, че горчивият вкус на плода трябва да се е променил, след като той е бил опитомен. По време на този процес растенията и плодовете могат да загубят някои от своите черти.
В бъдеще, когато климатичните промени предизвикват горещини и горски пожари, съдбата на културите ще бъде негативно повлияна.
Ескобар заяви, че дините са важни за икономиките, тъй като са култура с многомилионна стойност.
Експертите изследвали древните семена, както и геномният анализ, показват, че дините преди много години са били люти и горчиви.
Оскар Перес Ескобар разказва пред „Таймс“, че динята не просто е била "неприятна за ядене", но човек действително е можел да загуби живота си заради нея. Анализът на семената показал, че конкретният вид диня е от Западна Африка.
Как са изглеждали плодовете и зеленчуците в миналото? (ВИДЕО)
Учените смятат, че горчивият вкус на плода трябва да се е променил, след като той е бил опитомен. По време на този процес растенията и плодовете могат да загубят някои от своите черти.
В бъдеще, когато климатичните промени предизвикват горещини и горски пожари, съдбата на културите ще бъде негативно повлияна.
Ескобар заяви, че дините са важни за икономиките, тъй като са култура с многомилионна стойност.