/ / iStock/Getty Images
По случай днешния Световен ден на динята сайтът Whataboutwatermelon предлага няколко любопитни факта за растението, класифицирано като плодов зеленчук:

- Дивите дини произхождат от Южна Африка.

- Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години.

- В Древен Египет в гробниците са поставяни дини за храна на душите.

- В Китай дини се отглеждат от десети век, а в Европа - от 13-и.

Отбелязваме Световния ден на динята

дина двойка щастие лято
/ iStock/Getty Images

- Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus.

- Динята съдържа 92 процента вода.

- Близки "сродници" на динята са тиквите и краставиците.

- Съществуват над 1200 динени разновидности.

дина двойка щастие лято
/ iStock/Getty Images

- Дини се отглеждат в 96 страни по света.

- Водещият производител на дини е Китай.

- Идеята да се отглеждат квадратни дини се заражда в Япония.

- В Египет и Израел е обичайна практика динята да се поднася със сирене фета.

диня море деца лято
/ iStock/Getty Images

- В Китай и Япония гостите често носят диня като дар за домакинята.

- Динята е по-богат източник на ликопен от доматите.

- Всички части на плодовия зеленчук са ядливи, в това число семките и кората.

- Диненият сок облекчава мускулно напрежение.

диня
/ iStock/Getty Images

- Динята е богата на витамини А и С и калий.

- Захарното съдържание в динята е едва шест процента.

- Заради съдържанието на цитрулин динята е считана за естествена виагра.

- Дините без семки не са генномодифицирани, те са "стерилни" хибриди.

- Рекордът на Гинес за диня с най-голямо тегло, поставен през 2013 г., е 159 килограма.

- В САЩ има цял месец, посветен на дините.

диня
iStock/Getty Images

- Някои разновидности се нуждаят от 130 топли дни, за да узреят. Зреенето на повечето дини продължава между 85 и 100 дни.

- Месото на динята невинаги е червено. Срещат се дини с оранжева, зелена, жълта и бяла "плът".

- Динята е нискокалорична и не съдържа "лоши" мазнини и холестерол.

- Сладостта на дините се измерва по скалата на Брикс. Повечето дини се оценяват с 9 или 10 по въпросната скала. Най-сладките получават оценка 11 или 12.

- Видният писател и хуморист Марк Твен е бил поклонник на дините и ги е наричал "ангелска храна". 
БТА