Към този час няма входирани жалби и сигнали във връзка с изборния процес
"Избирателната активност в област Благоевград към 16:00 часа е 21.77 процента", обяви на пресконференция заместник-председателят на Районната избирателна комисия в Благоевград Йордан Симонски.

На първи тур на изборите за президент и вицепрезидент към 16:00 часа тя е била 24.51 на сто или с 2.74 процента по-висока. В Първи многомандатен избирателен район най-висока е активността в община Банско, където до 16 часа са гласували 36.58 на сто от избирателите, следвана от община Кресна - с малко над 32 процента от общия брой избиратели.

По данни на РИК - Благоевград най-ниска е избирателната активност в община Сатовча, в която 16.31 процента от избирателите са упражнили правото си на глас, следвана от общините Гърмен и Благоевград, съответно със 17.22 на сто и с 18.33 на сто избирателна активност.

Към този час няма входирани жалби и сигнали във връзка с изборния процес, съобщи на пресконференцията говорителят на РИК - Благоевград Радослав Митрев. Единствената жалба, подадена днес, е била от секционната комисия в благоевградското село Бело поле във връзка с броя бюлетини и избиратели в избирателния списък в секцията.

В жалбата е посочено, че броят избиратели в секцията е над осем хиляди души, доставените хартиени бюлетини са седем хиляди и петстотин, а гласуването в секцията е машинно. Реално там гласуват няколкостотин души, тъй като в избирателния списък основно са хора с двойно гражданство, поясниха от РИК-Благоевград.

По казуса е взето отношение и след комуникация с общинската администрация е взето решение Община Благоевград да съдейства при предаването на изборните книжа от тази секция и от още три, в които е възникнал същия проблем с невъзможност на членовете на СИК да пренесат чувалите с бюлетини.
БТА