ЦИК
ЦИК
Изборният ден в страната и чужбина протича спокойно, няма сериозни нарушения. Избирателната активност към 16.00 ч. общо за страната е 24.12% или близо 1.6 млн. са гласувалите до момента. Тази активност е по-ниска от изборите 2 в 1 миналата седмица. Това заявиха на брифинг от ЦИК.

"Предвид политическата умора, натрупана в хората, обаче, тази активност може да се приеме и за задоволителна", коментира заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Най-висока до момента е активността в 23-ти изборен район в София - 30.03% или 124 835 души са изразили своя вот, а най-ниска е избирателната активност в Кърджали, където са гласували 12.97% или 33 972 души

"Ако се запази същата динамика на гласуването, би трябвало да очакваме, че в балотажа ще гласуват повече от 2,5 млн. избиратели, но активността се очаква да е по-ниска. Все пак случвало се е на избори в последните часове активността на хората рязко да нарасне, да се извият опашки пред секциите, дори и да се удължи срокът за гласуване. Такава хипотеза не може да се изключи", предупреди Томов. 

27 са машините, с които е преустановено гласуването в изборния ден, съобщи от своя страна другият говорител на ЦИК Росица Матева. С 6-те машини от вчера, общият им брой е 33.

Към 18:00 ч. в ЦИК са постъпили 5 жалби и 77 сигнала. Над 25 сигнала са за агитация, има и такива за резултати, публикувани в социалните мрежи, допълни Матева. 

Приключили са вече изборите в Източна Азия. Пристигнали са първите протоколи в цялата източноазиатска зона /Китай, Корея, Япония/, както и от Австралия и Нова Зеландия, информира Цветозар Томов. "Като цяло в този район на света нямаме много секции, те са около 20 и във всички СИК, от които протоколите са пристигнали, няма сигнали за нарушения. Активността като цяло обаче в чужбина е значително по-слаба", посочи той.

"Методическите указания, които ЦИК прие за изборите на 14 ноември, важат и за новия избор днес", допълниха от комисията. 

От ЦИК припомниха още, че официалните резултати от президентските избори по закон трябва да бъдат обявени четири дни или 96 часа след приключване на изборния ден. Има обаче реална практическа възможност ЦИК да се справи значително по-бързо от този срок, отбеляза Цветозар Томов.