Само с две машини е имало проблем
6.77% е избирателната активност до 11:00 часа в Благоевградска област на провеждащия се втори тур на президентските избори, само с две машини е имало проблем.

Тя е по-ниска с 1,22% от първия тур миналата неделя, съобщиха от Районната избирателна комисия. Най-висока е активността в община Кресна-13.31%, а най-ниска в Якоруда-2.19 на сто. Само в една секция има проблем с машината, преминали са на хартиени бюлетини.

В община Банско до този час са гласували 15,60% от избирателите, в Белица - 9,88%, в Благоевград - 4,63%, в Гоце Делчев - 6,44%, в Гърмен - 4,48%, в Кресна - 13,31%, в Петрич - 6,08%, в Разлог - 10,39%, в Сандански - 8,56%, в Сатовча - 6,61%, в Симитли - 9,93%, в Струмяни - 9,36%, в Хаджидимово - 5,99% и в Якоруда - 2,19%.

Гласуването на балотажа в Благоевград започна нормално (ВИДЕО)

Изборният ден в областта започна спокойно и навреме във всички секции, отчетоха от РИК. Сутринта в 4 СИК е имало неявили се членове, които своевременно са заменени с други.
„Машините не тръгнаха в град Добринище, където проблемът бе отстранен.

Взехме решение за СИК №130, намираща се в сградата на Пето училище в Благоевград, където тъч скрийнът на машината се е развалил, и вече се гласува с хартиена бюлетина", коментира говорителят на РИК-Благоевград, Радослав Митрев.

До момента няма нито една официална жалба, постъпила до Районната избирателна комисия. Има един-единствен устен сигнал, който се отнася до оплакване на членове на СИК в благоевградското село Бело поле от големия брой бюлетини в секцията им - 8036.

На предните избори там са гласували едва 210 човека. „Трябва да се вземе решение, от години участвам в изборния процес и недоумявам как никой не обръща внимание на този проблем.

ова се отнася предимно до секции в селата Бело поле и Рилци, където има регистриран голям брой граждани на Северна Македония", каза заместник-председателят на РИК - Йордан Симонски.

Според него може поне бюлетините, които пристигат за тези секции, да се съхраняват в общината, а да не се извозват до самите СИК.
БГНЕС