Александър Вучич
Александър Вучич / БГНЕС
Косово днес прие нови закони за изграждане на собствена армия, правейки ход, с който разпалва напрежението със Сърбия, която отрича независимостта на бившата си провинция.

Законодателните актове бяха приети единодушно на сесия, бойкотирана от малцинствени сръбски депутати, предаде репортер на АФП.

Парламентът в Прищина все още трябва да приеме последна част от законите, които определят новата организационна структура на косовските сили за сигурност (KSF), екип за действие при извънредни ситуации, , който ще се трансформира в "организация с мандат за защита на страната", съгласно към новия закон.

Междувременно веднага Сърбия е отправила искане за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с решението на парламента в Прищина. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич, предаде ТАСС. Той заяви, че с удоволствие ще вземе участие в това заседание.
 
Вучич благодари на Русия и на Китай за подкрепата за Сърбия във връзка със създаването на косовската армия. "Благодаря на нашите приятели в Москва и Пекин", каза Вучич.

скам да благодаря и на кипърския президент Анастасиадис, на всички страни от ЕС, които не признаха независимостта на Косово, искам да благодаря на Унгария за нейната реакция и на генералния секретар на НАТО", каза Вучич в обръщение към народа. В него той предупреди, че решението на Косово ще бъде "катастрофална грешка".
 
Вучич каза, че Сърбия ще се бори за мир и припомни, че сърбите по численост са малък народ, но с велик дух.
БТА, БГНЕС