/ Thinkstock/Getty Images
Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първоинстанционния съд за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на всичките осем митнически служители от Митнически пункт Кулата.
 
От Специализираната прокуратура съобщиха, че са им повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи.
 
8 митничари с обвинения след акцията на "Кулата“

На 14 юни 2017 г., на брифинга по случая, бе съобщено, че при претърсвания в домове и автомобили на задържаните са открити и иззети пари в различни валути с обща равностойност 63 000 лв. При продължилите процесуално-следствени действия разследващите са открили още 40 000 евро и 15 000 лева, за които има данни, че са придобити по престъпен начин.
 
Вечерта на 13 юни на ГКПП Кулата се проведе антикорупционна акция. На главен път Е-79, на входа на Благоевград в местността Полигона бяха спирани идващите откъм ГКПП Кулата ТИР-ове, на които се извършваше проверка, която полицаите определиха като "рутинна".
 
Арестуваха над 20 митничари на Кулата. Шофьори: Отдавна давахме сигнали за корупция на пункта

При оперативно-следствени действия на Специализираната прокуратура бяха арестувани 22 лица и бяха извършени над 80 обиски в хода на операция срещу организирана престъпна група в Митница Югозападна.
 
Специализираната операция се проведе в София-град, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и граничния пункт Кулата. Операцията бе ръководена от двама прокурори, в нея участваха над 10 агенти от ДАНС и полицейски служители на ГДБОП.