Злият принц, Покана за вечеря и Хората от Оз - номинациите за Аскеер за драматургия
Злият принц, Покана за вечеря и Хората от Оз - номинациите за Аскеер за драматургия / снимка: БГНЕС

Пиесите "Злият принц" от Георги Тенев, "Покана за вечеря" от Оля Стоянова и "Хората от Оз" на Яна Борисова са тазгодишните номинации за наградите на Академия "Аскеер" за съвременна българска драматургия, които ще бъдат връчени традиционно на 24-ти май.

Условието на конкурса за "Аскеер 2014" е да участват пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2013 г. до 31 март 2014 г. За наградата тази година са се съревновавали 25 текста. 18 заглавия са поставени в столицата, три са копродукции, седем от пиесите са реализирани в театри в провинцията, а два от тях са поставени и в чужбина.

В последните две години се забелязва устойчиво нарастване на новите български заглавия. През сегашния сезон броят на премиерните представления по български текстове се е запазил.

Тази година наградите „Аскеер" отбелязват и юбилей - 10 години. Статуетките се присъждат в 12 категории, като победителите се избират от специално жури, в което влизат композитори, драматурзи, театроведи, писате