Земен трус заличил древна китайска цивилизация
Земен трус заличил древна китайска цивилизация / снимка: Guliver/Getty Images

Земетресение е предизвикало загадъчното изчезване на древната китайска цивилизация Сансиндуй преди 3000 години, съобщи Дискавъри.

Природното бедствие предизвикало катастрофални свлачища, които затрупали главния й водоизточник и го отклонили в друга посока. Това накарало хората да се преместят по-близо до новобразувалата се река, твърди Нянян Фан от университета в Чънду.

През 1929 г. селянин откри в провинция Съчуан предмети от нефрит и камък на 40 км от Чънду. Тяхната значимост обаче беше недооценена до 1986 г., когато археолози намериха два рова със съкровища от Бронзовата епоха - нефритени предмети, бивни на слонове и изумителни двуметрови бронзови скулптури, които разкриха внушителни технически умения, несъществували по онова време на други места по света.

Тези съкровища са от изчезнала цивилизация, известна като Сансиндуй на името на крепостен град на брега на река Минцзян. Причините за изчезването й преди 3000 години бяха неизвестни.

Преди около 14 години археолози откриха останките от друг древен град Цзинша близо до Чънду. Там, макар и да няма внушителни бронзови статуи, те намериха златна корона с мотиви на риби, стрели и птици като тези в Сансиндуй. Това накара някои специалисти да мислят, че културата се е преместила от Сансиндуй в Цзинша. Защо обаче остана загадка.

Източник: БТА