/ / Thinkstock/Getty Images
Затлъстелите кучета имат много сходства с хората с наднормено тегло, сред които и интерес към първокачествена храна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на унгарски учени.
 
Проучването показва, че кучетата могат да бъдат използвани за бъдещи изследвания за причините и психологическия ефект на затлъстяването при човека.

22% от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.
 
Учените от университета в Будапеща са поставили пред кучетата две купички - едната с качествена храна, другата празна или с по-малко привлекателна храна. Четириногите с нормално тегло се подчинявали на заповедта да търсят храна и във втората паничка, докато след няколко опита, затлъстелите се оказали.
 
"Очаквахме кучетата с наднормено тегло да направят всичко, за да получат ядене, но изследването показа тъкмо обратното", обясниха учените. "Ако ситуацията е неясна, затлъстелите кучета не са склонни да хабят енергия в търсене на храна. За тях най-важно е да намерят подходящата храна с възможно най-малко усилия".

Наднорменото тегло се превръща в глобална епидемия
 
Между поведението на кучетата и това на затлъстелите хора, които възприемат храната като награда, могат да се търсят паралели, пише в изследването.
БТА