Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят
Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят / ThinkStock/Getty Images
Ако сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 година, предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Преди и след: 14 звезди, които отслабнаха драстично (СНИМКИ)
 
Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13 процента от възрастните хора - 11 процента от мъжете и 15 процента от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 година.
 
Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне до 22 на сто през 2045 година.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот
Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот ThinkStock/Getty Images

"Тази тенденция може да бъде обърната в обратна посока, но за това е нужна политическа воля", прецени един от авторите на изследването д-р Алън Моузес, който работи за датската компания "Ново нордиск" - най-големият производител на инсулин в света.

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар
 
Прогнозите са различни за отделните страни. Ако тенденцията се запази, над 55 процента от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39 процента през 2017 г. Според авторите на изследването, увеличаването на затлъстяването ще е придружено от повече случаи на диабет тип 2, които ще обхванат 12 на сто от глобалното население през 2045 г., при 9 на сто през 2017 г.

Наднорменото тегло се превръща в глобална епидемия

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят
Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят ThinkStock/Getty Images

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят. Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни. В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Наднорменото тегло е свързано с близо 40 % от случаите на рак в САЩ
 
Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на липиди и захари и да се извършват редовни физически упражнения.
 
"За да може случаите на диабет да обхващат около 10 процента от глобалното население през 2045 г., ще трябва нивото на затлъстяване сред населението да бъде сведено също до 10 процента", отбелязаха авторите на изследването.
БТА