/ ThinkStock/Getty Images
Броят на затлъстелите в 73 страни в света се е увеличил повече от 2 пъти от 1980 г., а в други страни продължава да нараства, сочат резултатите от изследване, цитирани от световните информационни агенции. Това води до увеличаване на свързаните с наднормено тегло заболявания.

Мангото - отлично средство срещу затлъстяване и диабет


През 2015 г. 107,7 милиона деца и 603,7 милиона възрастни в света бяха засегнати от затлъстяване. Макар случаите на затлъстяване сред децата да са по-малко в сравнение с тези сред възрастните, детското затлъстяване се е ускорило през въпросния 35-годишен период, отбелязват авторите на изследването.

Определиха ефекта от родителите върху затлъстяването на децата

Индексът на телесна маса, надвишаващ 24,5 пункта, сигнализира за наднормено тегло. Когато индексът е над 30, става въпрос за затлъстяване. Наднорменото тегло бе свързано с 4 милиона смъртни случая в света през 2015 г., които се дължаха на сърдечносъдови болести, диабет, рак и други болести. Над две трети от тези смъртни случаи са в резултат на висок индекс на телесна маса, който е в основата на увеличаването на сърдечносъдовите заболявания от 1990 г.

Все повече деца и тийнейджъри в Европа страдат от затлъстяване


Резултатите от изследването, обхванало 195 страни и територии, разкриват наличие на смущаваща криза в общественото здравеопазване на световно ниво, поясняват учените. "Хората, които не обръщат внимание на наддаването на телесно тегло, рискуват да бъдат засегнати от сърдечносъдови болести, диабет, рак и други заболявания", предупреди един от авторите на изследването д-р Кристофър Мъри от Вашингтонския университет в Сиатъл. Резултатите от изследването бяха представени на конференция в Стокхолм и са публикувани в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".
БТА