Затлъстяването сред децата и тийнейджърите продължава да нараства в редица части на Европа
Затлъстяването сред децата и тийнейджърите продължава да нараства в редица части на Европа / Thinkstock/Getty Images
Затлъстяването сред децата и тийнейджърите продължава да нараства в редица части на Европа, като се смята, че един на трима тийнейджъри е с наднормено тегло или затлъстял, сочат резултатите от изследване, цитирани от ДПА.

Определиха ефекта от родителите върху затлъстяването на децата

Недостатъчната физическа активност и лошите хранителни навици, както и икономически фактори, са виновни за това нарастване, се казва в доклад на Регионалното бюро на Световната здравна организация /СЗО/ в Копенхаген. Изследването обхванало 27 страни между 2002 г. и 2014 г. В 16 от тях, по-специално в Източна Европа, било наблюдавано увеличаване на затлъстяването. Изключенията са свързани с 13-годишните момчета в Норвегия и 11-годишните момичета в Испания.

Хапни си, мама... или кои майки отглеждат дебели деца

Здравословните проблеми, свързани със затлъстяването, са увеличен риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни болести.

60 процента от времето, което тийнейджърите прекарват в будно състояние, се отличава с липса на физически упражнения и заседнал начин на живот - гледане на телевизия, игра на видеоигри, сърфиране в интернет, други занимания с компютър.

Лошото хранене е новата норма в света

Освен това младите хора в Европа често консумират бързи закуски и подсладени напитки, като прекарват по-малко време в семейни гощавки в сравнение с предишни поколения.

"Повечето млади хора няма да преодолеят проблема, свързан със затлъстяването - четирима на всеки петима тийнейджъри, които са затлъстели, ще имат същия проблем, когато станат възрастни", заяви Жоау Бреда от Регионалното бюро на СЗО за Европа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК
БТА