Хапни си, мама... или кои майки отглеждат дебели деца
Хапни си, мама... или кои майки отглеждат дебели деца / ThinkStock/Getty Images
19 май e Европейски ден за борба със затлъстяването

Кампанията за отбелязване на Европейски ден за борба със затлъстяването е проведена за първи път през 2009 година от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване. Основателите са убедени, че непрекъснато се увеличава броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване в цяла Европа.

Целта на кампанията е да помогне на хората с този проблем да отслабнат и намалят част от теглото си, като по този начин намалят риска за себе си от сърдечно-съдови, ортопедични, заболявания свързани с обмяната на веществата, като подобрят качеството си на живот. Акцентът, поставен от Европейския съюз и националните правителства, е главно върху храненето и физическата активност, тъй като през последните години затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в Европа. Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски държави между 30 и 80% от хората над 18 години са с наднормено тегло.

Наднормената телесна маса и затлъстяването се обуславят от редица фактори като: хранителни навици, двигателна активност, възраст, пол, фамилна обремененост, географски особености на даден район, стрес и др. Установено е, че с нарастване теглото нараства и рискът за здравето. Отдавна е доказана връзката между свръхтегло и някои видове рак, редица болести на органите на кръвообращението, диабет II тип , болести на храносмилателната система и др. Наднорменото тегло и затлъстяването повишават от 2 до 6 пъти риска от артериална хипертония.

Редица проучвания показват, че най-ефективния път за решаване на този проблем са програмите за намаляване на теглото, включващи промяна в начина на живот с няколко основни елемента: диетичен режим, двигателна активност, промяна в хранителните навици, медикаментозна терапия и др.

В България европейската инициатива обединява специалистите по хранене и медицинските специалисти, пациентските общности и редица организации в усилията за ограничаване на наднорменото тегло и затлъстяването, в подкрепа на хората с този проблем. Министерство на здравеопазването е утвърдило редица нормативни актове, които дават основание за подобряване здравето и качеството на живот на пациентите с наднормено тегло като: Наредба №37/2009 г. за здравословно хранене на учениците, Наредба №23/2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението, Наредба № 6/2011 г. за здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст и др.

Сред препоръките за хранене на децата от 3 до 7 г. са ограничаването на сол и захарни продукти, на безалкохолни напитки, а в менюто им да бъдат включени ежедневен прием на плодове и зеленчуци, зърнени храни и картофи. На децата трябва да бъде осигуряван и достатъчен прием на вода. Подобни са препоръките и за възрастните хора: ежедневна консумация на над 400 гр. разнообразни плодове и зеленчуци, повече прием на нетлъсти меса и риба и ограничаване приема на сол, захар и мазнини.

Изключително важно е да се знае, че профилактиката на затлъстяването започва още в детския и юношеския период, като важна роля тук играе, както семейството, така и медицинските специалисти и учителите за изграждане и затвърждаване на навици за здравословен начин на живот,  здравословно хранене и физическа активност и спорт.