/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Бристълския университет доказаха, че наднорменото тегло влияе върху смъртността в много по-голяма степен, отколкото се смяташе досега. Резултатите от изследването са публикувани от портала EurekAlert.
 
Анализирано е влиянието на високия и ниския индекс на телесната маса върху организма на човека. В изследването са участвали 60 000 деца и родители. Изследвана е взаимовръзката между масата на тялото, физическото състояние и смъртността в семейството.

Нискокалоричните храни удължават живота

Съвместно с Норвежкия университет за естествени и технически науки учените от Бристол изяснили как смъртността сред родителите е свързана с телесната маса и с теглото на техните деца. Изследването доказва, че наднорменото тегло увеличава риска от смърт много повече, отколкото се смяташе досега. Предишни изследвания не са могли да хванат "чистата" зависимост между затлъстяването и смъртността. Проблемът е, че върху изводите на учените влияят и други заболявания, преживени от хората.
 
Най-пухкавото бебе в света тежи колкото 9-годишно дете (СНИМКИ)

Посоченият научен труд се опира на факта, че телесната маса на родителите и децата е свързана генетично. При това върху показателите на детето не влияят болестите на родителите. Като включват в анализа и телесната маса на децата и равнището на смъртността на родителите, изследователите са успели да разкрият пряко въздействие на затлъстяването върху риска от смърт.
 
Учени изясниха ползата от закуската

Изследването опровергава мита, че малко наднормено тегло не може силно да повлияе върху здравето на човека.
 
"Открихме, че предишните изследвания са подценявали влиянието на наднорменото тегло върху смъртността и нашите изводи потвърждават препоръките за поддържане на индекса на телесната маса в границите от 18,5 до 25", заявява един от авторите на изследването д-р Дейвид Кларк.
БГНЕС