/ БГНЕС
Във Франция все по-рядко боядисват яйца, а в Германия си ги купуват
96900
Във Франция все по-рядко боядисват яйца, а в Германия си ги купуват
  • Във Франция все по-рядко боядисват яйца, а в Германия си ги купуват
Боядисването на яйца не е традиция, присъща единствено на православните християни. Католиците също го правят, но все по-рядко. Най-често те крият шоколадови яйца в градината на къщата си или в някой парк рано сутрин, а децата ги търсят. Това разказа пред Дарик французинът Жул Биш. В неговото семейство баба му Жаклин е единствената, която знае как се боядисват яйца и още го прави.

Любопитни факти за яйцата
 

Красиви великденски яйца
БГНЕС

Ако чукането с яйца в неделя сутрин е съвсем нормално за нас, то на Запад не е. Най-често отбелязването на Великден е събиране на цялото семейство. По-интересно е за децата. Жул Биш разказва: "Цялото семейство се събираме в неделя. По-специална традиция е да казваме, че камбаните са звъннали и са оставили яйца в градината. Казваме на децата, че камбаните са минали и те започват да търсят яйцата, които родителите са скрили. Най-често яйцата са шоколадови. Накрая всички деца си тръгват с чанти, пълни с шоколад".

Велинград поставя рекорд с боядисани яйца

Красиви великденски яйца
БГНЕС


Бабата на Жул Биш е единствената, която още боядисва яйца. Жул дори няма представа откъде взима необходимите материали: "Баба ми е единствената от цялото семейство, която боядисва яйца. Може би това е традиция, която сме имали и започва да се губи. Френските семейства са били много вярващи, съдейки по моите баба и прабаба - спазвали са традициите, ходили са на църква. Но сега младите вярват много по-малко и почти не спазват традициите. Аз разпитах и се оказа, че само в нашето семейство все още има някой, който боядисва яйца".

Вижте как се бели яйце за 5 секунди (ВИДЕО)

Красиви великденски яйца
БГНЕС


В Германия децата също търсят яйца навън. Понякога са шоколадови, понякога са истински. Но истинските се продават готови в магазините. Ирина Станчева, студентка в Германия, разказва: "Когато човек отиде в супермаркета - обикновено около Великден, но интересното е, че това и през цялата година може да се срещне - яйцата в прозрачни пластмасови кутии са боядисани, а в картонени кутии са нормалните яйца."