Връчиха символичен ключ на Чирпан на спасителя от магистрала „Тракия”
Връчиха символичен ключ на Чирпан на спасителя от магистрала „Тракия” / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Почетна грамота и символичен ключ на града връчи кметът на Чирпан Васил Донев 29-годишния Стефан Стойчев, който пръв тръгна да спасява хората от горящия автобус на магистрала „Тракия”. Отличието Стефан получил по повод националния празник на България и празникът на град Чирпан, съобщи за Дарик самият той.

Стефан Стойчев е избран за Почетен гражданин на Чирпан от Общинския съвет в града на Яворов. На 15 август - Голяма Богородица, когато е и рожденият ден на мъжа, кметът на Стара Загора Димитър Николов му връчил парична награда от 10 000 лева. Част от парите Стефан е дал за лечението на най-тежко пострадалата в автобуса-убиец Албена Узунова, която почина след повече от 50 дни борба за живот. 46-годишната бургазлийка издъхна на 9 август в пловдивската университетска болница „Свети Георги”. С парите братът на Албена казал, че ще построи надгробен паметник. Част от хората, които Стефан спаси и след това посети в болницата в Пловдив, са пристигнали в Чирпан за рождения му ден.

Спасителят от Чирпан е първият носител на наградата „За доблестна постъпка” - кристален знак. Тя бе учредена от старозагорските журналисти на името на говорителя на Областната дирекция на МВР в града Йонка Георгиева, която също загина в тежката катастрофа.

На 15 юни автобус по линията София - Бургас с 31 пътници катастрофира като се удари в мантинелата на магистрала „Тракия”, след което се преобърна и се самозапали. Шестима от пътниците загинаха на място, други трима починаха по-късно в болница. Сред оцелелите е петгодишно дете, а най-младата жертва е на 14 години.

Очаквайте гостуването на Стефан Стойчев в „Дарик кафе” на 9 септември.