Велико Търново празнува победата в битката при Клокотница
Велико Търново празнува победата в битката при Клокотница / cнимка: Sofia Photo Agency, архив

22 март е празник на Велико Търново. Днес се отбелязва победата на българския владетел Иван Асен ІІ, който през 1230 г. сразява в битката при Клокотница епирския деспот Теодор Комнин. 

Празничната програма в града започна със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици". Шествие с портретите на благодетелите на града премина от църквата до Общината, където в 10.45 ч. започна празничният ритуал по издигане на знамената. Програмата за празника включваше още концерти и стрийт парад. Вечерта от площада пред Царевец в небето бяха пуснати 125 хартиени фенера, а от 20.00 ч. беше излъчен аудио-визуаления спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина".

По повод празника изложба от поредицата „Съкровищата на музея" ще покаже над 300 дамски украшения от праисторическата епоха до наши дни ще бъдат показани.

Битката при Клокотница се е състояла на 9 март 1230 г., недалеч от река Клокотница и едноименното село (10 км западно от Хасково), между българската войска, водена от цар Иван Асен II и войската на епирския владетел Теодор Комнин. В последвалата битка българският цар проявил хитрост и отлична военна тактика, обръщайки в бягство ромеите и франкските рицари - наемници. Самият Теодор Комнин паднал в плен заедно със синовете и дъщерите си. Цар Иван Асен II заповядал височайшите пленници да бъдат откарани в столицата, а заловените обикновени войници да бъдат нахранени и пуснати по домовете им. Заради нечуваното си благородство и човечност цар Иван Асен II бил почитан и обичан "и не само от българите, но и от ромеите, и от другите народи" - пише византийският хронист Георги Акрополит. В чест на голямата победа Иван Асен II заповядал да се изгради (или обнови) църквата „Св. 40-сет мъченици" във престолния град Търново. (източник: bg.wikipedia.org)

Новини от Велико Търново