БАН
БАН / БГНЕС
Церемония по валидирането на марка "150 години Българска академия на науките" ще се състои днес от 11.00 в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН. Това съобщават от пресцентъра на Академията.

Събитието, което е част от програмата за честване на 150-годишнината на БАН, ще открие председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски. Очаква се да присъства и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Учени от БАН представят съвременни информационни технологии


Изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки ще обяви валидирането и откриването на временна пощенска станция, разположена във фоайето на БАН. Художникът на проекта Мая Стайкова ще разкаже за работата си по дизайна на марката.

След церемонията ще бъде представен и пълнометражен документален филм "Храмът на познанието - 150 години БАН". Филмът е посветен на най-старата и уважавана българска институция в новата ни история. От годините в емиграция и първите стъпки в освободената българска държава, от епохи на войни, политически сътресения и превратности до наши дни, това е вълнуващ разказ за една непрекъсната битка. Битка за опазването на българската култура, наука и дух.

Сценарист на филма е Димитър Стоянович, режисьор е Лъчезар Аврамов, а оператор е Калоян Божилов.
БТА