Валери Петров и д-р Милен Врабевски с наградата Европейски гражданин на годината
Валери Петров и д-р Милен Врабевски с наградата Европейски гражданин на годината / БГНЕС

Гражданската награда на Европейския парламент за 2013 г. бе връчена на 43-ма лаурети от 21 европейски държави на специална церемония в Брюксел. Нейни носители са и двама българи - поетът и преводач, академик Валери Петров и д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", съобщиха от ръководството на фондацията.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц връчи почетни дипломи на лауреатите и се обърна към тях с думите: "Гражданската награда" на Европейския парламент е изключително важна за гражданите на ЕС. Вие представлявате най-доброто, от което имаме нужда повече от всякога. Трансграничното сътрудничество е най-доброто решение за нашите проблеми. Напоследък в Европа се наблюдава нарастващ брой на избиратели, подкрепящи партии, които искат да унищожат европейския проект. Вие сте истинските герои в борбата за интеграция в ЕС".

От 2008 година насам "Гражданската награда" на Европейския парламент се присъжда за изключителен принос за по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество между страните членки.

Валери Петров и др Милен Врабевски с наградата "Европейски гражданин на годината"
netinfo

Тази година българите, удостоени с наградата, са поетът и преводач Валери Петров и д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет". Събитието се състоя в зала "Йехуди Менухин", където бе открита специална изложба, представяща личностите и организациите, удостоени с високото европейско отличие за 2013 година.

Церемонията приключи с реч на най-възрастния лаурет на "Гражданската награда"за 2013 - словенския писател Борис Пахор, който наскоро празнува своята 100-годишнина.