В Згориград отслужиха панихида в памет на жертвите от наводнението през 1966 г.
В Згориград отслужиха панихида в памет на жертвите от наводнението през 1966 г. / снимка: БГНЕС, архив

Панихида в памет на жертвите от трагичното наводнение на 1 май 1966 г. бе отслужена в храма „Света Троица” във врачанското село Згориград.

Наводнението е причинено преди 49 години от скъсване на стената на хвостохранилището на флотационната фабрика към мина „Плакалница”, намираща се във Врачанския балкан над селото. Вълната от отпадни води тръгва по поречието на Лева, като помита по пътя си къщи заедно с хората в тях, събрали се по обяд в празничния ден, преминавайки през Згориград и кварталите на Враца край реката.

Според официалните данни загиналите в селото и града са 107, сред които и цели семейства, каза днес кметът на Згориград Асен Петров. Той допълни, че споменът от този трагичен 1 май е жив сред жителите на селото, въпреки че хвостохранилището никога не е възстановено, а рудникът е закрит преди две десетилетия.

Днес на службата в згориградската църква присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, народният представител Петя Аврамова, кметът на община Враца Николай Иванов, областният управител Малина Николова и председателят на Общинския съвет във Враца Борислав Стоев, както и близки на загиналите. Пред паметника на 34-те жертви от Згориград в двора на храма бяха поднесени цветя.