Тържествена заря-проверка в столицата по случай националния празник на България
Тържествена заря-проверка в столицата по случай националния празник на България / снимки: БГНЕС

Тържествена заря-проверка се проведе на пл. "Народно събрание" по повод 135 години от Освобождението на България.

На честванията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, българският патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов, министърът на отбраната в оставка Аню Ангелов, председателят на ДПС Лютви Местан, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланици, депутати.

Мерките за сигурност бяха засилени. Площад "Народно събрание" бе изцяло ограден с железните огради, които стоят там от няколко седмици, приготвени, за да не бъдат допуснати протестиращи близо до парламента. Имаше и една кола на жандармерията заради засилените мерки за сигурност. Това затрудни гражданите, които искаха да наблюдават от близо тържествената церемония. Част от хората не успяха да видят нищо, защото не бяха допуснати, предава БГНЕС.

На площада бяха построени представителните роти на Българската армия. Бяха посрещнати и знамената светини на българската бойна слава.

Тържествена заряпроверка в столицата по случай националния празник на България
netinfo

След словото на президента тържествена заря озари небето над центъра на София в чест на 135-годишнината от Освобождението на България.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество. Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанският мирен договор от една страна решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров. От 1888 година 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник.

Тържествена заряпроверка в столицата по случай националния празник на България
netinfo