Във времето, в което живеем, ние приемаме електричеството за даденост. Само сто години са изминали обаче от времето, когато хората започват да го използват. То става наше достояние благодарение на изобретателя Томас Алва Едисън.

Той изобретява различни електрически уреди, които дават облика на една нова епоха, започвайки с „лампата с нажежаема жичка", „фонографа", „филма", и поставя началото на един по-съвершен и свързан с електрониката начин на живот. Неговите „вълшебни" изобретения допринасят по безбройни начини полза на човечеството, показвайки на хората светлината на бъдещето.

Томас Алва Едисън е роден на 11 февруари 1847 година в Милан, щата Охайо. Той е седмото дете в скромното семейство на Самюел и Нанси Едисън - прокуден политически активист от Канада и учителка.

Още като малък Томас Едисън боледува от скарлатина и няколко инфекции на ушите, което уврежда слуха му в двете уши, а по-късно в живота си остава почти съвсем глух в резултат от това.

Когато Едисън е на 7 годинки семейството се мести в Порт Хюрън, щата Мичиган. Тогава се записва в обществено училище, където издържа едва 4 месеца. Детето е хиперактивно и много лесно се разсейва, учителите го сметнали за дете със специални нужди, при което майка му веднага го измъкнала от там и започнала да го обучава сама вкъщи. На 11 години Едисън вече показва свиреп апетит за познание, чете книги на най-различни теми. По този начин се научава на самообучение, което му служи цял живот.

Томас  Едисън  великият изобретател (ВИДЕО)
netinfo
Кариерата му всъщност започва едва година по-късно. Когато е на дванадесет години. Тогава решава да започне да използва цялото знание, което е събрал и моли родителите си да му позволят да работи. Разбира се, те му разрешили и той започнал да продава вестници на пътниците във влаковете. Така Томас започнал съвсем сам да пише свой собствен малък вестник. Актуалните статии веднага се превърнали в хит при пътниците. И това е само първото от много предприемачески приключения в живота на Едисън.

Освен за вестниците малкият Томас използвал достъпа си до железницата, за да провежда химически експерименти. Сам построил лаборатория в един от товарните вагони, но в един от експериментите му всичко избухнало в пламъци и виждайки кълбетата дим, кондукторът, който първи пристигнал, ударил Едисън по главата, което допълнително влошило слуха му.

Малко след трагичния инцидент Томас спасява живота на 3-годишно момченце, което е щяло да бъде прегазено от влак. Благодарният баща на малкото детенце научил Едисън как да борави с телеграф в знак на благодарност. На 15 години Томас работел толкова добре с телеграф, че го назначили като оператор. Следващите 5 години правел точно това, обикаляйки средния запад. В свободното си време четял доста, изучавал и експериментирал с технологията на телeграфа, като така сам се научил на електроинженерство.

Томас  Едисън  великият изобретател (ВИДЕО)
netinfo
Първото му голямо изобретение е машина, която едновременно принтирала информация за няколко различни транзакции на акции. Телеграфната компания за злато и акции толкова харесала изобретението му, че му платила 40 000 долара, които в днешни пари са над милион. Това му позволило да напусне работата си и да се посвети на изобретяването. Тогава е бил едва на 22 години.

През януари 1880 година получава патента си за електрическата крушка, а с него решава да основе компания, която да доставя електричество до домовете на хората. Две години по-късно има 59 клиента в центъра на Манхатън, генерирайки 110 волта за тях. През 1887 Едисън строи индустриална лаборатория, където да бъдат разработвани подобрения на крушката и генерирането на електричество. Прекарва повечето от времето си в нея. Именно там прави сериозни подобрения на фонографа, прототипа на телефона, освен това разработва кино камерата и алкалните батерии.

Томас  Едисън  великият изобретател (ВИДЕО)
netinfo
През следващите няколко десетилетия Едисън малко по малко се превърнал в индустриалец и бизнесмен, въпреки че повече харесвал изобретяването. През 1885 година става известният му сблъсък с Никола Тесла, заради голяма конкуренция и различните им възгледи за постоянния и променлив ток.

В началото на XX век, с разрастването на автомобилната индустрия, разработил батерия, която да задвижва електрически коли, но бензиновият двигател надделял. През 1912 година разработва батерия, която да захранва стартера на Форд модел Т за своят приятел Хенри Форд.

През ПСВ правителството на САЩ помолило Едисън да стане съветник и да преглежда изобретенията, които се изпращат за военни цели. Съгласил се, но с условието, че ще работи само върху защитни технология. По-късно казва: "Гордея се от факта, че никога не съм изобретявал оръжия за убийства."

В края на 20-те години годините започнали да му се отразяват и се оттеглил от комерсиалната работа след цели 1 093 патента на негови изобретения. Продължава да работи върху лични проекти заедно с близкия си приятел Хенри Форд.

Томас Едисън умира заради усложнения на диабета му на 18 октомври 1931 година. Тогава е бил на 84 години. За да почетат паметта му много компании по целия свят изгасили светлините си за няколко минути. Превръща се в национален герой на Щатите, защото от съвсем скромното си потекло успял да натрупа огромно богатство. За времето си той е най-известният американец на света. Именно той създава първата технологична революция на Щатите и полага основите на електрическият свят, в който живеем.

Още портрети на значими личности може да видите в канала "Портретъ" във Vbox7.com