Сърцето на Кукерландия отново затуптява
Сърцето на Кукерландия отново затуптява / netinfo

За девети път Маскарадният фестивал „Кукерландия" се провежда в Ямбол. За дефилето и конкурсната програма пристигнаха кукерски групи от цялата страна. Вече започна и състезателната част на фестивала. За конкурса са се записали 28 групи от близо 20 общини от цялата страна, както и групи от Хърватска и Македония.

Общият брой на участниците е над 1000. Централният площад пред общината е изпълнен от зрители, дошли да видят обредните игри на кукерите. Момци и булки, джамали и полицаи стряскат малчугатните, а оглушителният шум от хлопки и чанове разтуптява сърцата на зрителите. За повишаване градуса на настроението в студения зимен ден от организаторите са осигурени и бурета с вино.

Седемчленно жури с председател проф. Радост Иванова от Етнографския институт и музей към БАН ще оценява автентичността на маските, танците и обредите, които представят групите. Десет български и чужди учени ще присъстват на Маскарадния фестивал. Те са тук във връзка проекта „Карнавалният крал на Европа". Има научни работници от Италия, Франция, Хърватска, Македония. Те ще наблюдават костюмите, маските и ритуалите на участниците във фестивала и ще използват събрания материал и впечатления за свои разработки в областта на етнологията, фолклористиката и карнавалните игри.

Около 17 часа се очаква да бъдат обявени победителите в конкурсната програма. А докато журито заседава, жителите и гостите на Ямбол ще могат да се насладят на изпълненията на Николина Чакърдъкова. В 17.30 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов" ще бъде открита Националната фотоизложба Кукерландия 2008", където ще бъдат връчени наградите на лауреатите от фотоконкурса.