Супермодерна болница отвори врати в Стара Загора
Супермодерна болница отвори врати в Стара Загора / снимки: DarikNews.bg

Десететажна болнична сграда, оборудвана с апаратура последна дума на техниката, отвори официално врати в Стара Загора и вече очаква първите си пациенти от региона, страната и чужбина. Сградата е част от МБАЛ „Св.Иван Рилски Чудотворец", която работи от 2009 година, а с новия корпус здравното заведение се превърна в най-голямата извънстолична частна болница.

„Амбицията ни е МБАЛ „Св.Иван Рилски" да се превърне в болница №1 в България. Ние създаваме съвсем различно здравно заведение, тъй като предлагаме уникални за страната ни услуги и процедури, разполагаме с най-модерната апаратура. Тя дава възможност за качествена работа на нашите медицински специалисти, които са водещи имена в своите области. Болницата ще бъда достъпна за всички пациенти, тя няма да бъде бутиково здравно заведение. Пациенти ще приема и Спешното отделение, което ще бъде с непрекъснат цикъл на работа 24 часа в денонощието", подчерта Иван Колев, член на Съвета на директорите на инвеститора „Металик" АД.

Новият болничен корпус е с разгърната застроена площ от 12 000 кв. м. на мястото на запустялата преди години сграда на бившия хотел „Берое" до парк „Аязмото". Здравното заведение разполага със 190 легла, а работещите ще бъдат близо 500 души, от които над 100 лекари - водещи специалисти, които ще наложат най-модерните методики на лечение, някои от които за първи път за България.

В новата болница са разположени няколко нови отделения - кардиология с инвазивен сектор, неврология, физиотерапия и рехабилитация, детско отделение, обща хирургия, ортопедия и травматология, УНГ и съдова хирургия.

Супермодерна болница отвори врати в Стара Загора
netinfo
Всяко едно от отделенията разполага с възможности за консултации, визити и работа на специалисти от национален и световен мащаб, а значителна част от медицинската апаратура е уникална за нашата страна. Новата болнична сграда разполага с вирусологична лаборатория, както и с клинична, микробиологична и патохистолохична лаборатории. Болницата получи официално разрешително за работа от Министерство на здравеопазването, а от края на февруари има и сключен договор с НЗОК.

Новото кардиологично отделение на МБАЛ „Св.Иван Рилски" притежава най-съвременни възможности за лечение на заболяванията на сърцето, голяма част от които се появяват за първи път в Стара Загора. Трите най-важни звена в отделението са Сектор за инвазивна кардиология, Лаборатория по електрофизиология на сърцето и Функционалнен кабинет.

Секторът за инвазивна кардиология ще функционира 24 часа в денонощието без почивен ден. Ивназивната методика позволява проблемите не само да бъдат диагностицирани, но и лекувани успешно с интервенционални и оперативни методи. Благодарение на инвазивната кардиология през последните години в България се отчита значителен спад на смъртността от остър миокарден инфаркт, нестабилна стенокардия и други рискови заболявания на сърцето - от 20% на 3-4%.

Супермодерна болница отвори врати в Стара Загора
netinfo
Лабораторията по електрофизиология на сърцето е първата подобна лаборатория извън София. Тук се извършва електрокардиологично лечение на сърдечни аритмии.

Функционалният кабинет е оборудван с последно поколение кардиоехографи с възможности за триразмерно изследване на сърцето. Кабинетът разполага и с най-съвременни системи за мониториране на сърдечния ритъм (холдери), мониториране на артериално налягане и други.

Новата болница се намира непосредствено и до спортните бази около градския стадион „Берое". Това е предпоставка модерното ново отделение по рехабилитация и физиотерапия тук да се превърне в предпочитан център за възстановяване на спортисти от професионалните и аматьорски клубове както от страната, така и от чужбина. Едно от предимствата на новата болнична сграда е чистият въздух и гледката към зеления парк „Аязмото", от който я дели само една алея.

В новото отделение по обща хирургия ще работи екип от висококвалифицирани специалисти под ръководството на доц. Александър Юлиянов. В него ще се осъществяват хирургични операции с най-висока степен на сложност (III-ниво).

Детско отделение ще разполага с най-комфортните условия за лечение и възстановяване на малките пациенти. В него ще има детски кът за игра, а на покрива на ниското тяло на болницата е разположена безопасна и модерна детска площадка.

Отделението по урология скоро ще разполага с най-модерна хирургична апаратура за лапароскопски операции, като сред приелите поканата да работят в него е основателят на лапароскопската урология у нас доц. Цветин Генадиев.

За отделението по образна диагностика е закупен най-съвременен модел мамограф. С нова модерна апаратура е оборудвано и отделението по гастроентерология. АГ-отделението разполага с 3D камера „Олимпус", хирургично лапароскопско оборудване, които позволяват щадящо и много по-ефективно лечение на пациентите.

Новата сграда на болницата разполага със 7 операционни, 128-срезов скенер, най-модерният в България модел ангиограф, оборудван с всички възможни опции, както и много друга апаратура, последна дума на технологиите в медицината.

МБАЛ „Св.Иван Рилски участва и в международен проект за внедряване на ново поколение хирургичен робот, с който ще се извършват операции от най-висока сложност.

„За нас този ден е изключително важен. Той е плод на две години и половина строителство, а днес всичко завърши успешно: болницата е готова, имаме всички видове разрешителни за дейност, договор с НЗОК, което означава, че започваме да работим. Надяваме се, че това, което сме направили с усилията на проектанти и архитекти, на доставчици на оборудване, на лекарския екип, който участва в подбора на техниката, тази болница да се превърне във водещ болничен комплекс в България", сподели пред десетките гости от града и цялата страна при откриването на новия болничен комплекс собственикът инж. Дечко Колев.

Супермодерна болница отвори врати в Стара Загора
netinfo

В сградата са инвестирани около 40 милиона лева за реконструкция, строеж, болнично обзавеждане и оборудване с най-модерна апаратура. Заедно с вложените средства в старата сграда на МБАЛ „Св.Иван Рилски", инвестираните през последните шест години в здравеопазване средства от „Металик" АД надхвърлят 60 млн. лв.

Амбицията на собственика, на водещите медицински специалисти и на целия персонал е МБАЛ „Св.Иван Рилски" да се превърне във водещо здравно заведение в страната. Очаква се в най-скоро време болничният комплекс да стане база за специализанти, а следващата стъпка, която ще предприеме ръководството, е в посока превръщането на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Университетска.