Студенти-хамали качили Роден на горния етаж в НХГ
Студенти-хамали качили Роден на горния етаж в НХГ / Жан дьо Калан
Студенти-хамали качили Роден на горния етаж в НХГ
72886
Студенти-хамали качили Роден на горния етаж в НХГ
  • Студенти-хамали качили Роден на горния етаж в НХГ

До 15 септември ще може да бъде видяна откритата официално снощи уникалната изложба от 80 скулптури и 20 рисунки на Огюст Роден, подредена в Националната художествена галерия в София.

В ефира на Дарик директорът на културната институция Бисера Йосифова съобщи, че при интерес е възможно кратко удължаване на престоя на творбите у нас и ако това се случи, скулптурите на Роден, сред които е и „Мислителят", ще се засекат с очакваните в средата на септември четири рисунки на Микеланджело. Предстои окончателната договорка за идването на тези творби от Флоренция.

6 лева е входът за галерията, като ученици, студенти и пенсионери могат да видят творбите на роден срещу 3 лева. На 1 юни входът ще бъде свободен.

"Тълпи от хора дойдоха мокри, вир-вода, с разлепени от пороите подметки. Ние дори се уплашихме по едно време, тъй като по-голямата част от експонатите са от гипс. В гипс всъщност са най-съкровените, най-автентичните произведения на скулптурата, защото гипсът е материалът преди отливката в метал и той носи ръката на Огюст Роден, допира, усещането. А гипсът е хигроскопичен, старият гипс е крехък и усилието, което положихме за тази изложба е като един ТИР с много тежки, крехки, рохки яйца, които пренасяхме от Париж до София", обясни Йосифова.

"Тези гигантски крехки и безумно тежки гипсове трябваше някой да ги вдигне - след ремонта на дворцовото крило на Националната галерия асансьорът е само за инвалиди. Той не може да вмести тези гигантски сандъци. Претенциите на французите бяха за повишено внимание. И пред смаяните погледи на уредниците от музея "Огюст Роден" хамалска група студенти вдигна върху яките си плещи по стар български обичай, и тези юначни момчета - студенти, изнесоха на ръце Роден на горния етаж", добави тя.

"До 15 септември ще можем видим изложбата, която би могла да се продължи и малко по-нататък. Така може да се засече с една друга изложба - едно бижу от 4 рисунки на Микеланджело", каза още Йосифова.