Стефан Продев - един от символите на нашето време
Стефан Продев - един от символите на нашето време / снимка: БГНЕС

Стефан Продев е един от символите на нашето време. Това заяви президентът Георги Първанов по време на честването в НДК на 80 години от рождението на видния журналист, писател, есеист и публицист Стефан Продев (1927-2001).

Честването беше организирано от инициативен комитет от Съюза на българските журналисти и Министерството на културата, Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Свети Климент Охридски", Висшия съвет на БСП и вестник "Дума".

По думите на държавния глава ценният урок, който писателят ни е завещал, е стойността на словото. Първанов окачестви Стефан Продев като съратник в промяната на социалистическата партия и единението на левицата.

Според Велислава Дърева от инициативния комитет в България има трима публицисти - Христо Ботев, Йосиф Хербст и Стефан Продев. По думите й отличителни характеристики на Продев са самоконтролът, талантът и характерът. Министърът на културата Стефан Данаилов нарече Продев връх в българската журналистика, публицистика и есеистика. Стефан Данаилов заяви, че годишната награда за политическа журналистика и публицистика на името на Георги Кирков се присъжда посмъртно на Стефан Продев. Наградата получи синът на Стефан Продев - Иван Продев.

На честването присъстваха председателят на парламента Георги Пирински, министърът на вътрешните работи Румен Петков, поетът Валери Стефанов, творци, журналисти, приятели.