Средновековните паметници – приоритет на Министерството на културата
Средновековните паметници – приоритет на Министерството на културата / netinfo

Приоритет пред Министерството на културата е възстановяването на средновековните български паметници, съобщи във Велико Търново проф. Стафан Данаилов. През последните две години са вложени 6 милиона лева за реставрацията и изграждането на инфраструктурата в старите български столици Плиска и Преслав.

През 2007 година за възстановяването на историческия хълм Трапезица ще бъдат дадени 1,5 милиона лева. Още 300 000 лева ще бъдат инвестирани в реставрацията на църквата “Свети 40 мъченици” за археологически разкопки в южната част на двора й. Министерството на културата ще отпусне средства и за тракийските паметници Перперикон и гробницата край Старосел.

800 000 лева са заделени за изграждане на инфраструктурата в Долината на царете край Казанлък. Пред финализиране са преговорите с японска организация, която предлага да вложи 2,5 милиона долара за изграждане на изкуствена пещера над гробницата в хасковското село Александрово.

Стенописите в нея са в много лошо състояние и ще бъдат дадени необхходимите средства за консервирането им, каза още министър Стафан Данаилов. До две години гробницата край Александрово ще бъде предложена за световен паметник на културата.

Други новини от Велико Търново